– Pepper! Do a dance! beordrar Isak Kabir och lutar sig fram emot den vita roboten. Snart börjar Pepper spela en egenvald låt och röra sig till musiken.

Det är civilingenjörsstudenterna Kalle Kindvall och Isak Kabir som på fredagen har tagit med sig roboten Pepper till Ronald McDonalds hus. Tillsammans med IBM gör de sitt examensarbete om Pepper och har utvecklat en applikation som i framtiden kan göra honom till ett hjälpmedel på exempelvis barnsjukhus.

– Pepper är en social robot som kan leka och prata med barn. Det som är speciellt med den är att den är väldigt barnvänlig, så den passar bra på exempelvis barnsjukhus, men kan också användas i hemmet eller i skolan. Barn som är på sjukhus en längre tid kan bli ensamma, så vi har försökt skapa en slags vänskapsrelation där barnen kan leka och prata med Pepper.

Artikelbild

| Elsa Crona, 11 år, och Pepper.

Elsa Crona, 11 år, och Clara Crona, 9 år, är de som i dag får bekanta sig med Pepper. De lär sig att han är ett år gammal, har Justin Timberlake som favoritartist, är kittlig och dansar gärna. Och det verkar som att den talande roboten går hem hos barnen.

– Det var jättekul att prata med den, det kändes nästan som att den hade egna känslor. Det roligaste var att den också kunde dansa, säger Elsa Crona.

Än så länge är det en bit kvar innan robotar som Pepper är fullt utvecklade och anpassade för att kunna sättas i arbete. Men Kalle Kindvall är hoppfull inför framtiden.

– Vi behöver skapa mer allmänförståelse hos roboten, tekniken är inte riktigt där än för att samtalen ska gå helt naturligt. Men kommer vi bara lite längre, så är vi nära något riktigt bra.