En av Uppsalas största pantanläggningar ligger i Gränbystaden. Här pantades över 200 000 burkar och PET-flaskor under november månad.

– Det är superviktigt för miljön. De återvinns ju och används igen, säger Mattias Pettersson som jobbar på ICA Kvantum och har ett ansvar för pantavdelningen.

UNT gjorde ett besök i centralen för att se vart alla burkar och flaskor tar vägen efter att de stoppats in genom hålet i väggen. Det hela sker automatiskt och personalen behöver generellt sett inte lägga mer än en halvtimme per arbetsdag åt att se över maskinerna. Burkarna och flaskorna färdas uppåt på flera separata rullband som hör till varje enskild automat. Sedan plattar en maskin till PET-flaskorna och aluminiumburkarna. Därefter hamnar de i stora containrar för att slutligen plockas upp av Returpack som kör avfallet till Norrköping där det återvinns.

Artikelbild

| Mattias Pettersson har ett visst ansvar för pantcentralen. Här ser han över en av maskinerna.

Har ni fått in något konstigt i dessa maskiner någon gång?

– Folk är inte helt hundra på vad de pantar ibland. Det kan till exempel vara barnmatsburkar och juiceflaskor som folk tror att det är pant på, säger Mattias Pettersson.

I Uppsala pantades över 32 miljoner burkar och PET-flaskor 2016. Uppsalabon pantade i genomsnitt 149 förpackningar per person under året. Detta ligger under rikssnittet på 177 per person. Bäst på att panta var man i Strömstad där man i genomsnitt pantade 3492 flaskor och burkar.

– Alltså finns det goda möjligheter till att pantamera i Uppsala – och vi uppskattar när det görs goda initiativ som ökar återvinningen! Vi ser att det generellt är lägre siffror i just större städer än vad det är ute på landsbygden, säger Katarina Lundell, marknadschef hos Returpack.

Artikelbild

| Pantprocessen sker helt automatiskt - från det att man stoppar burkarna och flaskorna i automaten till att de sorteras och hamnar i stora containrar.

Att köpa backar med glasflaskor har varit populärt tidigare. Men butikskedjorna har slutat att sälja läsk så sedan flera år tillbaka. Öl och mineralvatten i back går däremot fortfarande att köpa i vissa butiker. Enligt Mattias Pettersson har det blivit dyrare att köpa backar på de ställen där det väl finns.

– Antalet backar med glasflaskor har minskat drastiskt de senaste två, tre åren. Det beror nog dels på priset och på tillgängligheten – men också på att det inte är miljövänligt. Glasflaskorna skickas fram och tillbaka tre gånger sedan slängs de.