Erik Berglund och Rickard Nekby är frivilliga brandmän vid Almunge brandförsvar. De är två av dem som varit i Ljusdal för att bekämpa branden som nu mäter fem mil i omkrets. Att det skulle vara en omfattande brand var de förberedda på, men riktigt hur omfattande var svårt att föreställa sig, förklarar de.

– Vi möttes av en obegränsad brandfront som vi skulle besegra, säger Rickard Nekby.

Uppdraget var klart och tydligt, något som de bägge uppskattade. En brandförsvarslinje skulle upprättas och hållas. Byn nedanför dem skulle stå kvar, någonting som de lyckades med. Trots att släckningsarbetet var slitigt och situationen förödande, så är det med blandade känslor de ser tillbaka på vad de just varit med om.

Artikelbild

| 21 timmar i sträck jobbade de med släckning.

– Man är ju trött, men det går bra. Det är fel att säga att det var roligt, men det har gått bra att jobba tillsammans, säger Erik Berglund.

– Vi har stöttat varandra och jag tycker det har gått jättebra, instämmer Rickard Nekby.

I brandgatan där Erik Berglund och Rickard Nekby tillsammans med sina fyra medarbetare från Uppland släckte var det bara Ljusdals brandförsvar som gjorde dem sällskap. I övrigt var de för det mesta själva. Branden fortsatte dock trots deras insatser att rasa, och under natten öka i storlek.

– Det är ju svårt att föreställa sig, det var stort. Både mäktigt och skrämmande att se. Den första tanken var att ”nu tar vi det här”, men sen förstår man vilken enorm sträcka det är, det behövs mycket mycket mer folk, säger Erik Berglund.

Artikelbild

| Klockan halv elva på torsdagsförmiddagen körde de igång.

En speciell händelse som de bägge minns är den då de i brandbilen kör mot Kårböle och får ett larm. Två personer var kvar i skogen omringade av eld och behövde räddas.

– På väg dit var sikten noll och det brann på bägge sidor om vägen där vi körde, berättar Erik Berglund.

Artikelbild

| Erik Berglund och Rickard Nekby är frivilligbrandmän vid Almunge brandförsvar.

Vad går det för tankar igenom ens huvud då?

– I den situationen blev jag taggad, det var ju två personer i fara. Men det löste sig och gick bra, säger Rickard Nekby.

Artikelbild

| Man är ju trött, men det går bra. Det är fel att säga att det var roligt, men det har gått bra att jobba tillsammans, säger Erik Berglund.

Att arbetet som Erik Berglund, Rickard Nekby och de andra frivilliga deltidsbrandmännen gör är uppskattat har de senaste dagarna varit tydligt, inte minst på sociala medier. Ständigt organiserar privatpersoner med förnödenheter och hjälp till brandmännen och de drabbade. Stämningen bland Ljusdalsborna som Rickard Nekby mötte skulle han beskriva som vänlig och givmild.

– Väldigt vänlig, alla ville hjälpa till. De hade samlat dricka och mat och sa: ”ta, ta, ta”, säger han.

Artikelbild

| Brandchef Emil Westerdahl.

Även Erik Berglund vittnar om hälsingarnas tacksamhet. Det var inte minst tydligt när de fick en möjlighet att gå till affären.

– Jag fick en kram av en helt okänd kvinna inne i matbutiken, det har aldrig hänt mig tidigare när jag varit och handlat, berättar han.

Artikelbild

| Sex deltidsbrandmän från Uppland, frivilliga och redo att hjälpa till i de eldhärjade hälsingeskogarna.

Brandmän från Uppland kommer att fortsätta stötta Ljusdals brandförsvar och har utökat sin utlåning till måndag. När Rickard Nekby och Erik Berglund under fredagsmorgonen till slut fick lämna Kårböle och Ljusdal för att åka hem så var det en större brand de åkte ifrån än de hade kommit till för drygt ett dygn sen.

– Det har ju eskalerat, det går fort och brinner rejält. Det kommer ta många dagar innan det här är klart, säger Erik Berglund

När ni klev ur bilen här på brandstationen var det några som skämtade om att återvända direkt, hur känner ni?

– Jag kan mycket väl tänka mig att åka tillbaka, säger Erik Berglund

– Ja, jag med, jag skulle åka dit igen, säger Rickard Nekby.