När UNT når Patric Kiraly vid 13.45 på lördagen har han just anlänt till hotellet som ligger bara ett stenkast från Bastiljen - den plats som sedan franska revolutionens dagar tjänat som samlingspunkt för demonstrationer i landet. Såhär beskriver han läget för UNT:

– Vi kom hit med en taxi för fem minuter sedan. Det är helt tomt på gatorna och poliser överallt, säger Patric Kiraly.

På bilder från platsen syns hur gatorna nästan är helt tömda på både bilar och människor.

Artikelbild

| Sten Berhardsson, kulturdirektör för Uppsalakommun, och Patric Kiraly, konstnärlig ledare för Uppsala konstmuseeum är i Paris.

– Jag har aldrig upplevt en stad på det här sättet. Det är en lördag, en julhelg i Paris - och det är helt tomt på gatorna. I taxin fick vi höra att anledningen till att andra förare håller sig undan från gatorna just för att de är så rädda att få sina bilar sönderslagna.

Hotell, restauranger och affärer mot gatorna har rest stora masonitskivor för fönstrena för att skydda sig mot våldsamheterna, berättar Patric Kiraly.

– De har fullkomligt barrikaderat sig. De kontrollerar alla som kommer in i hotellet. Det är inte så många "västar" här, men det var det första man såg när vi kom in i staden.

– Rekommendationen som gäller från hotellet är: Ser ni några västar - gå åt andra hållet.

Artikelbild

| Folktomt. Folk håller sig inne på grund av rädslan för de våldsamma demonstrationerna, som redan resulterat dödsfall.

Hur upplever du stämningen hos personal på plats? Är de oroliga eller rädda?

– Det kan man lugnt säga.

Frankrike är ett land som är känt för sina folkliga demonstrationer. Men den stora skillnaden den här gången, menar Patric Kiraly, är att polis och myndigheter helt tappat kontrollen över demonstrationerna.

– I vanliga fall är det organiserat. Polis och ordningsvakter brukar ha koll fast att det är omkring 100 000 människor med.

"Gula västarna" är ledarlösa demonstrationer. Vissa politiska partier och fackliga organisationer har försökt hävda ett ledarskap över rörelsen, men misslyckats. Demonstrationerna beskrivs, enligt TT, som extremt horisontellt organiserat, vilket gör att deltagarna rör sig utan någon övergripande plan, och blir väldigt oförutsägbara.

Patric Kiraly reser tillsammans med Uppsala kommuns kulturdirektör Sten Bernhardsson och målet är att besöka ett museum för ljuskonst.

– Vi får se hur det går med de planerna. Man inte vad som kommer hända; de stora våldsamheterna är just nu vid Champs Elysée, men de kan dyka upp var som helst, när som helst. Det råder stor osäkerhet i hela stan. Vi ska göra allt vi kan för att undvika folksamlingar.

En halvtimme efter samtalet med Patric Kiraly SMS:ar han UNT: "Trappas just nu upp vid Bastiljen."