– Det är ett ansträngt läge och något vi aldrig varit med om tidigare, men vi har det under kontroll, säger Emil Westerdahl, produktionschef Uppsala brandförsvar.

På grund av torkan ser brandförsvaret till att ha extra beredskap. Både heltidsanställda och deltidsbrandmän är redo att rycka in.

– Alla stora bränder börjar ju som små. Kan man få kontroll över en brand i ett tidigt skede är det avgörande och gör att man kan hantera den mycket snabbare, säger Emil Westerdahl

Han understryker hur viktigt det är att tänka på eldningsförbudet och inte elda eller grilla i skog och mark.

– Det är viktigt att alla är varsamma nu.

Den extrema värmen gör det ännu mer krävande för brandmännen att arbeta.

– De svettas mer och blir extra trötta. Men vi har bra tränade personer som kan hantera det.

Uppsala brandförsvar har bidragit med hjälp till bland annat den stora branden i Ljusdal.

– Vi försöker hjälpa så gott vi kan, men det är lika torrt hemma hos oss och vi måste ha en beredskap här.

Finns det en risk för samma utbredda bränder i Uppland som i andra delar av Sverige?

– Det går bara att spekulera, men en större risk för skogsbrand finns i nästan hela landet. Längre norrut finns det mindre vägar, och finns det inga vägar är det svårt att komma fram med släckutrustning och personal. Vi har inte samma problem med vägarna, och vi har inte heller de stora skogarna här. Olika delar av landet har olika utmaningar.

Vilken är den största utmaningen just nu?

– Att vi får en eller flera pågående större skogsbränder, samtidigt som vi ska hantera den normala verksamheten. Men vi får hjälp från Enköping, Sala och Gävle. Ingen står själv i det här.