Skandis bike weekend, som arrangerats i Uppsala sedan 2012, har gått ihop med UNT och tagit namnet UNT bike weekend. I år kommer helgen att arrangeras den 10-11 maj.
– Med hjälp av UNT kan vi nå stora delar av Uppland och få en mycket bredare uppslutning kring helgen. Evenemanget har potential att bli tre gånger större än bandyfinalen, redan i år räknar vi med 30 000 åskådare och deltagare, säger projektledaren Morgan Blom.

Under helgen hålls två lopp för elitcyklister: världens äldsta cykellopp Scandinavian race in Uppsala samt Skandis GP. Men största nysatsningen görs på motionsloppet Alla kan cykla, ett lopp som funnits i Uppsala sedan 2012 och i fjol drog 1000 deltagare. Målet är att loppet senast år 2017 ska ha 10 000 deltagare, något som skulle göra loppet till landets största motionslopp efter Vätternrundan. Det är just satsningen på motionscykling som fått UNT att gå in i evenemanget.
– Att cykla har stora fördelar både för hälsan och miljön. Vi vill medverka till att fler ser cykeln som ett alternativ att ta sig fram både kortare och längre sträckor. Det är ju också ett fantastiskt sätt att uppleva naturen, i det här fallet Uppland, säger Daniel Fixelius som är försäljnings- och marknadschef på UNT.

Ska du själv cykla loppet?
– Haha, ja jag har visst lovat det ...

Start och mål för loppen är i området runt Slottet. Upsala Cykelklubb har jobbat hårt med att marknadsföra cykelhelgen de senaste tio åren, vilket gjort proffsloppen kända i stora delar av den internationella cykelvärlden. Göran Mattsson som är tävlingsledare och ordförande för klubben tror att loppet kan växa ännu mer nu när hela helgen ska marknadsföras mer.
– Utländska deltagare har sagt att det här är den finaste miljö de cyklat i. Då har de ändå varit med i lopp som Tour de france, säger han.

En del av helgen kommer också att vikas åt barnen. I botaniska trädgården riktar man under söndagen in sig på cykelsäkerhet, och så får barnen också ett eget cykellopp.
– Det ska verkligen vara en helg för alla. Barnen ska också kunna tävla men vi vill främst lyfta frågan om trafiksäkerhet, säger Therese Löfgren som är event- och sponsoransvarig på UNT.

Men hur troligt är det att evenemanget verkligen blir tre gånger så stort som bandyfinalen?
– Vi kan inte cykelvärlden, men vi ser att det finns ett enormt engagemang och att tävlingarna som gått i Uppsala har gott rykte i cykelvärlden. Och vi tror att vi med våra kanaler kommer kunna nå ut till många motionärer och familjer.

Och du ska också cykla?
– Absolut, jag tar med mig man och två barn och kör tremilsloppet.