Påskhelgen i Uppsala bjöd på flera värmerekord för året. Bland annat var påskaftons topptemperatur drygt 21 grader, vilket är den hittills varmaste dagen i år.

Under måndagen och tisdagen smög sig den meteorologiska sommaren in över delar av Sverige, där dygnsmedeltemperaturen är 10 grader under fem dagar i sträck. Den meteorologiska sommaren nådde då Skåne och tog sig vidare österut från Örebro och Västmanland – där stannade den dock vid länsgränsen. Och efter tre fina dagar innebar söndagens kyla att femdagarcykeln återställdes.

– Uppsala hade flera fina dagar i sträck så sommaren var nära. Men det var ändå ganska kyliga morgnar så på påsksöndagen sänktes dygnsmedeltemperaturen tyvärr under 10 grader, säger, Jon Jörpeland meteorolog på SMHI.

En ny cykel i jakten på den meteorologiska sommarens startades på måndagen som bjöd på en topptemperatur på 18 grader och en dygnsmedeltemperatur på över 10 grader.

– Sett över hela Uppsala län var det som varmast just under annandag påsk då det var sommartemperaturer över hela länet, säger Jon Jörpeland.

Och sommarjakten verkar lovande då de kommande dagarna bjuder på varmt väder och sol.

– Fortsatt ser det relativt varmt ut även om det letar in sig moln söderifrån under veckoslutet. Samtidigt kan det bli något lägre temperaturer i början av nästa vecka, säger Jon Jörpeland.