Bakom gunghästen Gungel finns formgivaren Björn Sundelin.

På Hantverksslussen, Uppsala Stadsmissions sociala företag på Seminariegatan, är produktionen av pastllfärgade gungelefanter redan i full gång. Den formgivare som får priset får också två återförsäljare av sina produkter, berättar Dirk Kehr som är föreståndare vid mödel- och inredningssnickeriet.

– Vi ska leverera 50 stycken i dag, till Designtorget och Carl Malmstens butik i Stockholm, säger Dirk Kehr och visar en trave kartonger med gungelefanter som är på väg ut från snickeriet. Delarna i trä är självlåsbara och instruktioner finns i förpackningen.

Artikelbild

– Det här upplägget är jättehäftigt därför att alla vinner på det. Fler formgivare får chansen att få ut sina produkter på marknaden - och bidrar till utvecklingen av svensk design. Dessutom skapas fler långsiktiga arbetstillfällen för människor i utsatta livssituationer, säger han och gör en gest mot snickeriet. För närvarande är 20 personer sysselsatta här, varav sju är anställda.

Det är tredje året i rad som Uppsala Stadsmission delar ut Designpriset. Det går ut på att formge och tillverka ett bruksföremål i trä, textil eller återvinningsbart material "med en funktionell och samtida formgivning". bedöms utifrån kriterier som designnivå, hantverkskänsla, material och formgivning.

– Tanken är att vi ska bygga upp ett nätverk av formgivare med högkvalitativa produkter, och att produktionen här på Hantverksslussen ska vara kontinuerlig, säger Dirk Kehr.

Juryn består av representanter för Uppsala Stadsmission, Designtorget, Malmstensbutiken samt formgivaren Daniel Franzén.

Artikelbild

Anna Bill

anna.bill@unt.se