Det anser prestigefulla Times Higher Education, THE, som på en ny tio i topp-lista över Europas vackraste universitet placerar Uppsala universitet på en sjunde plats. Exakt hur det har gått till när denna något annorlunda rankinglista tagits fram är oklart, men enligt THE baseras den på vad universiteten har att erbjuda när det gäller både "spektakulär arkitektur och behaglig grönska".

När det gäller "spektakulär arkitektur" verkar det för Uppsala universitets del framför allt att vara Universitetshuset från 1880-talet, ritat av arkitekten Herman Teodor Holmgren, som har gett den höga placeringen. Särskilt framhålls en rad detaljer i husets interiör, däribland "de geometriskt mönstrade golven, marmorstatyerna, utsmyckade kupolerna och ljuskronorna". I motiveringen nämns också Botaniska trädgården med dess tropiska växthus, Linnéträdgården och Linnés Hammarby.

Varken det nybyggda Segerstedshuset intill Botaniska trädgården eller anrika Carolina Rediviva nämns i motiveringen, men värt att notera är att den bild som ligger överst när THE presenterar topplistan är en interiör från just Uppsalas universitetsbibliotek.

Artikelbild

| Snyggt. Carolina Rediviva nämns inte vid namn, men denna interiör ligger i topp i THE:s egen prresentation av Europas vackraste universitet.

Times Higher Education är mest känt för sina årliga rankinglistor över världens universitet när det gäller undervisning, forskning och internationella renommé. Enligt THE ska topplistan över de vackraste universiteten ses som ett slags komplement till denna traditionella ranking.

– Du bör förstås först och främst titta på vilken undervisning ett universitet har att erbjuda, men det skadar inte att också kolla bilder från universitetsområdet för att se om det erbjuder dig en passande miljö, skriver man.

Hela listan med motiveringar kan läsas här