Uppsala vill ta över Arbetsförmedlingens jobb

Uppsala kommun vill ta hand om arbetsförmedlingens uppgifter när myndigheten rustar ner.

Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) hoppas att Uppsala kommun får ta över arbetsförmedling på prov.

Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) hoppas att Uppsala kommun får ta över arbetsförmedling på prov.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2019-10-21 11:03

Politikerna i kommunstyrelsen vill ansöka till regeringen om att få ta över Arbetsförmedlingens verksamhet på försök. Anledningen är nedmonteringen av Arbetsförmedlingens verksamhet som påverkar kommunens ekonomi, bland annat i form av ökade socialbidrag när arbetslösa inte kommer ut i arbete. 

– Vi ifrågasätter inte Arbetsförmedlingens kompetens. Men deras insats för arbetslösa och nyanlända är på så låg nivå nu så att vi måste kliva fram och ta ansvar, annars slår det tillbaka mot kommunens ekonomi, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L).

Han anser att kommunen har den kompetens som krävs för att ta över uppdraget. 

– Vi har vår arbetsmarknadsenhet, vuxenutbildning och egna arbetsmarknadsåtgärder som fungerar bra i dag. Vi är själva en stor arbetsgivare som har behov av att rekrytera personal. Vi kan handla upp extern arbetsmarknadsutbildning som Arbetsförmedlingen har i dag genom vår upphandlingsenhet, säger Mohamad Hassan.

Under 2018 fick 4 526 personer socialbidrag på grund av arbetslöshet. Knappt hälften av dem var kvinnor, många utrikesfödda.

Hur många arbetslösa klarar ni att hantera?

– Det kan jag inte svara på. I dag tar vi bara hand om de som går på socialbidrag. Säger regeringen ja till vår ansökan så får vi också ta hand om alla som lever på a-kassa. Det innebär att vi måste få ekonomiskt stöd från regeringen för uppdraget, säger Mohamad Hassan.

Säger regeringen ja tror han att också Uppsalas företag kommer att kunna dra nytta av satsningen för att lösa sina rekryteringsbehov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om