Det började egentligen redan vid förra säsongen av tävlingen då Catarina König fanns med fram till uttagningen av de tolv finalisterna. Där föll hon bort, men greps inte av missmod utan bestämde sig för att se det som en lärandeprocess. Så när hon såg ansökningsannonsen till årets tävling fanns inga tvivel. Hon sökte igen, och har gått vidare genom alla deltävlingar och står nu alltså som vinnare:

– En kommentar till Pernodsåsen jag gjorde till huvudrätten i finalen var ”den platsar på en Nobelmiddag”. Så klart att jag blir stolt och glad av att få höra en sådan kommentar, säger Catarina König.

Hon beskriver sin vinnande meny där juryn bestämt huvudingredienserna gratinerad hummer till förrätt, färsk hel gös till huvudrätt och valfri tårta till dessert.

Artikelbild

| Catarina König är Sveriges mästerkock med devis och snart också egen kokbokstitel Varje dag är en fest.

– Jag gjorde hummern med asiatiska smaker och queneller av gösen (färsbullar, UNT:s anm). Det var lite nervöst eftersom jag aldrig gjort queneller förut. Till dem serverade jag puré av rostad blomkål, primörer, halstrad pilgrimsmussla toppad med forellrom och Pernodsås. Tårtan gjorde jag med citronbottnar, hallonmousse, passionsfruktscurd och frosting av vit choklad.

Till och med hennes beskrivningar av rätter kan få det att vattnas i munnen. Själv säger hon att ”jag tyckte det blev en trevlig kombination av smaker i de olika rätterna.”

Catarina König var tillsammans med sin mamma i köket och bakade och lagade mat redan när hon var liten. Middagarna i föräldrahemmet var samlingspunkter, ofta med gäster och alltid med vällagad mat. Att hon tagit med sig och utvecklat sitt matintresse när hon nu har egen familj ser hon som en naturlig följd. Men mat är inte bara smak, det är också utseende:

– Jag fick genom alla deltävlingar beröm för mina uppläggningar, estetiken är viktig när det gäller mat, precis som den är viktig i min klädbutik och för mina kunder. Nöjda kunder som fått god service och hjälp är lika viktigt som nöjda matgäster, säger Catarina König.

Priset till Sveriges mästerkock är förutom äran en kvarts miljon kronor och att få ge ut en egen kokbok:

– Kokboken heter ”Varje dag en fest” och innehåller mina egna favoritrecept. I fortsättningen kommer jag att ägna mera tid åt maten och mindre åt butiken. Gäst-kocka, matkreatör, inspiratör, föreläsare … vill testa olika för att lära mig mer, och gärna göra fler kokböcker. Prispengarna? Jag drömmer om att göra om hela mitt kök, säger Catarina König.