Bråket inträffade utanför ett kafé i centrala Östersund en kväll i mitten av januari. 19-åringen och ytterligare en skadad man fördes i personbil till sjukhus. På platsen greps flera personer men misstankarna avskrevs senare mot samtliga utom en Uppsalabo i 20-årsåldern och en jämnårig man från Stockholmstrakten. Uppsalabon åtalades för mordförsök mot 19-åringen, som fått en sju centimeter lång sårskada i halsen.

På kaféet hittades en fällkniv med Uppsalabons dna. Mannen medgav vid rättegången att han haft kniven med sig men förnekade att han huggit offret. Enligt Uppsalabon hade han gett mannen ett slag i ryggen, men inte haft fällkniven i handen vid tillfället.

Ett stort antal vittnen, både förbipasserande och inblandade i bråket, samt poliser har hörts men tingsrätten konstaterar att delar av händelseförloppet ändå är oklart. En mobilfilm som togs av ett vittne är ett avgörande bevis mot Uppsalabon. Filmen har granskats i olika hastigheter och visar enligt rätten att Uppsalabon gör en huggande rörelse mot offrets hals. Även om ingen kniv syns på filmen utesluter det enligt domstolen inte att en sådan finns i gärningsmannens hand. Misstankarna stöds av en polis, specialtränad i närkamp. Enligt polisen visar mannens rörelsemönster att han höll ett tillhygge i handen. Domstolens slutsats blir att Uppsalabon knivhögg offret.

Även om skadan bedömdes som lindrig träffade hugget så nära halspulsådern att det varit fullt möjligt att offret kunnat avlida och att gärningsmannen var likgiltig för risken. Slutsatsen blir att han döms för mordförsök.

Straffvärdet för en vuxen person är enligt domstolen sju års fängelse. Med avräkning av den så kallade straffrabatten för unga personer döms mannen nu till fängelse i fem år och åtta månader. Han ska också betala 100 000 kronor i skadestånd till offret.

Den medåtalade mannen, som misstänktes för grov misshandel vid samma tillfälle, frias av tingsrätten.