Henrik Elgh är en så kallad strongman, vilket innebär att han tävlar i att till exempel lyfta däck och att dra lastbilar efter sig.

På fredagen åkte han upp till Gävle för att göra något som bara en svensk före honom lyckats med: välta ett däck på 650 kilo. Det tog sex försök – men till slut klarade han uppgiften. Han var i Gävle tillsammans med sin norske lagkamrat Morten Aamodt, som också lyckades välta däcket.

– Det var ett jäkla adrenalinpåslag när man klarade det. Många av Sveriges bästa strongmen har försökt utan att klara det. Så det känns som en bra värdemätning också, säger Henrik Elgh.

Henrik Elgh har tävlat i strongman i tio år. Anledningen till att han fick upp ögonen för sporten var att hans pappa höll på sedan tidigare.

– Då visste man ju redan från början att man hade bra genetiska förutsättningar. Vi tävlade faktiskt ihop några gånger när han fortfarande höll på, det var väldigt kul, säger han.

Henrik Elgh tävlar i World's Natural Strongman Federation, en organisation som samlar strongmen som regelbundet testas för doping. Han menar att sporten är på frammarsch på grund av att en viss träningsform blivit populär.

– Crossfit har verkligen gjort att folk fått upp ögonen för vår sport. Det är väldigt roligt, säger han.

Finns det någon annan pryl du drömmer om att lyfta eller välta?

– Inte som jag kan komma på så här på rak arm. Men ett mål jag har just nu är att komma till final i tävlingen Sveriges starkaste man, svarar Henrik Elgh.