Det var tredje gången Gunnar Cederberg tävlade i EM, och när vi pratar med honom är det en glad vinnare vi pratar med.

– Det känns stort! Jag har tävlat två gånger förut i EM och kommit femma och trea. De bästa i världen var med enligt mig, då har man inte råd med några misstag, säger Gunnar Cederberg.

EM var som sagt inte första gången Gunnar Cederberg suttit i sadeln med uppgiften att med en lans slå motståndarens sköld ur handen.

– Jag är uppväxt på gård med hästar, och hade bekanta som höll på med det här. Så började när jag var liten och har hållit på sedan dess. Det är en häftig sport, om man nu kan kalla det för det, säger han.

Precis som Uppsala och Sverige så var det varmt i Åbo förra veckan, något Gunnar Cederberg menar gjorde det lite jobbigare än vanligt att tornera. Han menar att värmen inte är fördelaktig varken för riddaren eller för hästen, och föredrar svalare väder när det är dags att dra på sig rustningen.

En annan sak som kanske kan tänkas avskräckande med tornérspel är det faktum att två personer på hästar rider mot varandra i väldigt hög fart. Enligt Gunnar Cederberg är dock smärtan detta kan orsaka inte något han oroar sig för allt för mycket.

– För det mesta gör det inte särskilt inte ont. Men lite blåmärken kan man såklart få, säger riddaren.

Några kommande tävlingar har Gunnar Cederberg inte inplanerade än. Däremot kommer han tillsammans med sina riddarkollegor i klubben Celeres Nordica ordna en show i Uppsala den 26 augusti.