Samtliga åtalade är 21 år och bor i Uppsala. Två av dem misstänks ha kastat in två handgranater i en villaträdgård i Hässelby en kväll i februari i år. Båda åtalades på torsdagen för mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse och grovt övergrepp i rättssak. UNT har tidigare rapporterat om attentatet och misstankarna mot Uppsalaborna.

LÄS MER: Uppsalabor häktade för granatattack

En av de boende i villan arbetar med bedrägeriutredningar på en svensk storbank och var enligt åklagaren måltavlan för attacken. Enligt åtalet var attacken ett försök att ta livet av de två personer som bor i villan. Syftet var också, enligt åtalet, att hindra den bankanställde från att fortsätta arbeta med utredningen av svindelhärvan. Därför åtalas männen också för grovt övergrepp i rättssak.

Av förundersökningen, som UNT tagit del av, framgår att attacken misstänks ha koppling till den stora härvan med fejkade bedrägerier i samband med banklån som utreds av åklagare i Uppsala och som UNT tidigare berättat om. Drygt 170 personer är misstänkta för inblandning. Banktjänstemannen som bodde i huset hade sedan en tid arbetat med en utredning av lånehärvan och en utpekad huvudperson, som sedan tidigare är känd av Stockholmspolisen.

LÄS MER: 40-tal unga i brottshärva

Den tredje Uppsalabon åtalas för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. Han misstänks ha hyrt en bil som de två andra, enligt åtalet, färdats i från Uppsala till villakvarteret i Hässelby. Mannen misstänks också själv ha kört bilen med de två andra misstänkta en del av sträckan.

Stora skador vållades på villan vid attentatet. Enligt åtalet fick fasaden och ett garage omfattande splitterskador samtidigt som fönster krossades i huset och på en parkerad bil.

Detonationerna hördes på långt håll. Till den kommande rättegången är flera vittnen kallade som sett personer springa från brottsplatsen efter explosionerna. Bland åklagarens bevis finns också övervakningsfilmer från bland annat en biluthyrningsfirma, telefonundersökningar och avlyssnade samtal. De åtalade männen nekar till brott.

– Det kommer vid kommande rättegång att framgå att min klient är oskyldig, säger advokat Stig Inge Andersson som försvarar en av de män som åtalats för mordförsök.