Attacken var enligt tingsrätten direkt riktad mot en person som arbetat med utredningen av en stor lånesvindel i Uppsala och Göteborg. Personen är anställd på en svensk storbank och sysslar med bedrägeriutredningar.

LÄS MER: Åtalas för granatattack mot utredare

Två handgranater kastades in i en villaträdgård i Hässelby en kväll i februari i år. De detonerade bara några meter från villan där två personer befann sig. Ingen människa skadades fysiskt men explosionerna orsakade stora skador på huset och på en parkerad bil.

Redan dagen efter greps två 21-åriga Uppsalabor, misstänkta för attacken. De har hela tiden nekat till misstankarna men döms nu för allmänfarlig ödeläggelse, grovt övergrepp i rättssak och narkotikabrott. Båda var också åtalade för mordförsök mot de boende i villan, men domstolen anser inte att det finns några bevis för att deras syfte var att någon skulle dö.

Männen döms till vardera tre år och tre månaders fängelse. En medåtalad man som körde den hyrbil som gärningsmännen använde frias från brott.

LÄS MER: Jättehärvan kopplas till en granatattack

Domstolen konstaterar att åklagarens bevisning består av indicier och att de åtalade männen inte är direkt knutna till attacken. Men enligt rätten ger pusselbitarna en tydlig bild av deras skuld.

Domstolen slår bland annat fast att båda är kopplade till den bil som hyrdes i Uppsala och som gärningsmännen åkte i till brottsplatsen, att båda befunnit sig i närheten av villaområdet under kvällen och att de haft kläder som stämmer in på vittnesmålen från grannarna. Flera boende i området såg två mörkklädda personer springa från platsen efter explosionerna. Båda männen har dessutom koppling till den pågående svindelutredningen i Uppsala och hade därför motiv att angripa bankutredaren, enligt domstolen.

En av männens försvarare, advokat Agnes Kelemen, säger i en mejlkommentar att man nu kommer gå igenom domen och därefter överväga hur man ska gå vidare.