Maj-Britt Forsberg kommer gående med stavarna på Valhalls väg i Gamla Uppsala. Hon skiner upp när vi frågar om hon trivs här.

– Det händer så mycket överallt, men att bo här i Gamla Uppsala är som att få bo i en trygg oas. Området är lugnt och alla är så trevliga med varann på ett skönt kravlöst sätt, säger Maj-Britt Forsberg.

Gamla Uppsala är ett av de bostadsområden i Uppsala där invånarna trivs allra bäst, enligt den trygghetsundersökning som kommunen gjort. Samtliga tillfrågade här svarade att området är bra att bo i. Och 97 procent vill bo kvar just här, även om de får välja fritt både inom och utanför Uppsala.

Artikelbild

| Nyby gård är fint och människorna i området är snälla med varandra, anser Amanda Karlsson, Emilia Larsson och Fredrik Pira.

Maj-Britt Forsberg är definitivt en av dem. På 80-talet testade hon och hennes man att flytta ut på landet en sväng, men det gick sådär.

– Det var för ensligt, jag längtade tillbaka hit varenda sekund. Nu ska vi bor här tills vi dör, brukar jag och min man säga.

I ett blått trähus på samma gata bor Johan Törnhage sedan tio år. Att det blev just Gamla Uppsala var lite av en slump, men det visade sig bli en lyckosam sådan.

– Det är väldigt gemytligt här. Det finns många andra barnfamiljer runtomkring och barnen kan knalla själva till skolan.

Artikelbild

| Ahmad Alwani tycker att det är för lugnt i Nyby gård, och skulle hellre bo närmare centrum.

Där Gamla Uppsalas villakvarter slutar i söder tar snart hyres- och bostadsrätterna i Nyby gård vid. Även Nyby gård är ett område som får relativt höga trygghets- och trivselpoäng i undersökningen – i synnerhet grannsämjan. 14-åriga Amanda Karlsson har bott här hela livet, och det är just människorna som gör att hon trivs.

– Alla som bor här är trevliga och visar respekt för varandra. Det tycker jag är det allra viktigaste i ett område, säger hon.

Hon är på väg från skolan med kompisarna Fredrik Pira och Emilia Larsson. De bor bägge i Löten på andra sidan Bärbyleden, men tycker båda två att Nyby gård känns tryggare och trivsammare.

– Det har varit lite springigt på vår gård och så har det ju varit en del skjutningar i närheten. Det känns sådär, men man har väl på nåt sätt blivit van. Jag trivs ändå ganska bra i Löten, säger Emilia Larsson.

Lugnt behöver ju inte automatiskt uppfattas som något positivt. Ahmad Alwani flyttade hit till Nyby gård för ett år sedan, och han saknar liv och rörelse.

– Det är för lugnt här. Jag skulle hellre bo i en stadsdel närmare stan, säger han.

Han får medhåll av sin kusin och namne Ahmad Alwani, som kommit för att hämta upp honom. Ahmad Alwani bor i Sala backe, där han stortrivs.

– Det är jättebra för där är nära till allt, vilket är det viktigaste för mig. Jag har gångavstånd till mackar som har nattöppet.