I Segerstedthuset, nedanför Uppsala slott, pågår pluggandet fast det börjar dra ihop sig till kväll. Studenter med datorer på borden sitter i alla vrår. Många dem har röstat för allra första gången. Sofia Pihlblad och Vendela Bergfors ska bli lärare.

– Att vi varit utan regering i fyra månader har jag inte märkt så mycket av och inte haft tid att tänka på, säger Sofia Pihlblad.

– Det blev ju inte som någon röstade, att Liberalerna och Centerpartiet skulle gå ihop med Sossarna, det var verkligen otippat. Hade jag vetat det, hade jag nog röstat annorlunda, säger Vendela Bergfors.

Artikelbild

| "Förhoppningsvis kommer den nya regeringen att landa bra till slut" säger Isak Mårtensson och får medhåll av Thobias Cogrell. De pluggar ekonomi bägge två.

De tror att många känner sig besvikna.

– Jag hade hellre sett ett nyval än den här regeringen. Hade det blivit nyval hade jag bytt strategi, säger Sofia Pihlblad, som röstade för första gången i höstas.

Det blev alltså inte som de hade tänkt sig. Men nästa val, år 2022, kommer de ändå att rösta och se till att ha koll på möjliga politiska scenarier innan de går in i valbåsen.

Ekonomistudenterna, Isak Mårtensson och Thobias Cogrell, tycker att processen blev lite väl utdragen.

Artikelbild

| Vendela Bergfors anser att vår nya regering var helt otippad.

– Som vuxna borde väl politikerna ha kunnat klara av det lite snabbare, säger Thobias Cogrell.

Men de har inte har tappat tron på politikerna eller på demokratin, och kommer också att rösta i nästa val. De är hoppfulla och tror att den nya regeringen ska landa bra till slut.

Artikelbild

| " Att Sverige varit utan regering i fyra månader har jag inte märkt av mycket, säger Sofia Pihlblad.

– Det blev ju en konstruktiv lösning, säger Isak Mårtensson.

Den är Sofia och Vendela mera tveksamma till. De anser partiernas åsikter är alldeles för olika.

Artikelbild

| Catrin Pettersson är nöjd med att regeringsfrågan har löst sig. Hon tycker att väntan varit lång.

Karin Christensson är psykolog och en del av tankesmedjan Poplar, vilken har ett psykologiskt perspektiv på politiken. Jag ringer upp henne.

– Människor har nog inte blivit så påverkade av att Sverige varit utan vanlig regering i fyra månader. Det som påverkar folk mest är det som sker i deras egen vardag. Det politiska spelet är för abstrakt. Dessutom är vi ganska säkra på att våra samhällsfunktioner är stabila här i landet. I ett mera instabilt land kan fyra månader utan regering betyda katastrof, säger hon.

Artikelbild

| Håkan Lagerqvist börjar tappa tron på politikerna. Men han kommer ändå att rösta vid nästa val.

Inte heller Li Bennich-Björkman, Uppsalaprofessor i statsvetenskap, anser att regeringskaoset kommer sätta djupa avtryck i svenska folket.

– Just nu kanske människor är trötta på att politikerna haft så svårt att komma överens eller tycker att uppgörelsen kan verka som tjuv- och rackarspel men på längre sikt tror jag inte att de påverkas alls, säger hon.

Det som vi inte är mitt uppe i, det engagerar oss mindre. Psykologen, Karin Christensson, menar att vi gärna tror att vi tänker långsiktigt men egentligen har vi bara överblick några timmar.

– Det är ett psykologisk faktum på gott och ont. Ta klimathotet till exempel, många känner till det men blir inte tillräckligt berörda för att agera, säger Karin Christensson.

Tillbaka i Segerstedthuset är det just klimathotet som gör läkarstudenten Sofia Wachtmeister upprörd över att politikerna inte lyckats kompromissa tidigare.

– Värdefull tid har slösats bort när det gäller att lösa miljöproblem, både nationellt och internationellt. Så det är verkligen bra att vi får en ny regering, säger hon.

– Jag har haft tillit till att det ska lösa sig hela tiden och tänkt att det behöver ta viss tid, säger Mathilda Karlsson, som också är läkarstudent.

Både hon och Sofia Wachtmeister kommer rösta nästa gång, förutsatt att de finns partier som tar upp frågor som de tycker engagerar dem.

Studenterna verkar inte ha tappat tron på demokratin trots regeringskaoset. Vi åker till Boland City för att prata med folk i andra livssituationer.

Håkan Lagerqvist tycker regeringsbildandet har tagit alldeles för lång tid.

– Det är katastrof och man tappar tron på politikerna. Jag tror många känner sig lurade, säger han.

Men när allt kommer omkring kommer han stå där och välja bland valsedlarna nästa gång när det blir dags.

På ett kafé sitter Catrin Pettersson och fikar i sin rullstol.

– Jag är ganska trött på all väntan men nöjd med att vi fått en ny regering. Det hänger ihop med att LSS-lagen är den viktigaste frågan för mig, säger hon.

Vid utgången står Adam Azzam.

– Jag trodde det skulle bli nyval. Då skulle jag ha röstat på samma parti men tror ändå att det totala resultatet blivit annorlunda, säger Adam Azzam.

Han har inte tröttnat på politiken och tycker att det ska bli spännande framöver.

– Jag tror inte att den nya regeringen kommer att hålla länge. Men jag inte desillusionerad, säger Adam Azzam, och skyndar iväg med sina matkassar.