Uppsalaborna splittrade om islamiskt center

Uppsalaborna är splittrade vad gäller bygget av ett islamiskt center i Stenhagen. Det visar en undersökning gjord på uppdrag av SD. Men sättet som studien genomförts på har fått intervjuade personer att reagera.

En undersökning om bygget av ett islamiskt center i Uppsala har väckt frågor hos tillfrågade.

En undersökning om bygget av ett islamiskt center i Uppsala har väckt frågor hos tillfrågade.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-10-24 18:27

34 procent av Uppsalaborna är för att ett islamiskt center byggs i Stenhagen, 32 procent är emot och 34 procent vet inte. Detta enligt den undersökning som opinionsföretaget Sentio gjort på uppdrag av Sverigedemokraterna i Uppsala. 

Undersökningen genomfördes via telefon 10-15 september och besvarades av totalt 1000 Uppsalabor. 

Frågan om Dawastiftelsen ska få bygglov för ett islamiskt center är hett omdebatterad, och SD är det parti som varit mest aktivt för att stoppa bygget. Att det är SD som står bakom undersökningen har inte förmedlats till de som ringts upp. Flera personer som kontaktat UNT har trott att Uppsala stad ligger bakom den.

– När jag frågade om vem som är avsändare till undersökningen fick jag som svar: Uppsala. Jag förstod inte vad som menas med Uppsala, alltså kommunen då eller staden? säger en person. 

Enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) skulle Uppsala kommun aldrig genomföra en sådan här undersökning. Om Uppsalas namn använts för att lura folk vore det ett lågvattenmärke, säger han.

– Det skadar kommunens trovärdighet, säger Erik Pelling. 

Sentio lade ut uppdraget på datainsamlingsföretaget Norstat. Enligt Norstats vd Henrik Åkvist ska medarbetarna enligt manus ha sagt att de ringer på uppdrag av Sentio och att undersökningen görs i Uppsala. 

– Vi säger ingenting om att det är Uppsala stad som har uppdraget. Det kan vara en intervjuare som gjort enskilt misstag, säger han. 

Simon Alm, gruppledare för SD i Uppsala, uppger att det var viktigt för SD att materialet i undersökningen var så neutralt som möjligt. 

Vad är din kommentar om att undersökningen skulle kommit från "Uppsala"? 

– Antingen är det en del av deras talmanus eller så är det någon som vill skapa legitimitetstvivel till undersökningen. Vi har beställt frågorna, inte skrivit manus, säger Simon Alm.

Det finns ingen lag som kräver att företaget som genomför intervjuerna berättar vem som ligger bakom undersökningen, enligt Antti Ahtiainen, handläggare på Statistiska centralbyrån. 

– Vi på SCB har dock som praxis att man talar om på vems uppdrag man ringer, säger Antti Ahtianien.

Om intervjuaren berättar att undersökningen är på uppdrag av ett visst parti, skulle det påverka resultatets tillförlitlighet?

– Ja, det kan påverka både benägenheten att delta och hur man besvarar frågorna.

Karta: Uppsala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!