LÄS MER: Massmord i moskéer krävde nästan 50 liv

LÄS MER: Misstänkt terrorist ville hämnas för Stockholm

Lisa Kaati är forskare på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut och gästforskare vid Institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet.

Hon menar att BrentonTarrant, 28, som misstänks för terrordådet i Christchurch, har en nästintill identisk personlighet som Anders Behring Breivik, rapporterar SVT.se

– Jag har aldrig sett någon som är så lik Breivik, av dem vi testat. Det stämmer överens på alla parametrar. 28-åringen har samma syn, vill försvara sin etnicitet och uppger sig vara beredd att dö för det, säger Lisa Kaati, i veckans program av Veckans brott.

28-åringen lämnade efter sig ett rasistiskt manifest på 74 sidor där han redogör för sina motiv. På uppdrag av SVT:s Veckans brott har texten analyserats i det nya verktyget PRAT, profile risk assessmenttool. Det använder gärningsmannens egna ord för att ta fram grafer på deras personlighet, självbild och känslotillstånd, i syfte att försöka identifiera riskpersoner innan de slår till.

Det tydligaste exemplet på likheterna är viljan att döda och användandet av maktspråk: Mycket höga värden, som är identiska med Breiviks.

Ett annat exempel är hur man skriver om "vi och dem", vänner och om sig själv. 28-åringen gör en tydlig uppdelning i "vi och dem", precis som Breivik, men skriver ovanligt lite om vänner och om sig själv, rapporterar SVT.

LÄS MER: Ingen ökad polisnärvaro vid Uppsalamoskén

LÄS MER: Uppsalabon: "Det är oroligt här"