– Vi har gjort samma uppgift tidigare när vi har tränat och då har vi försökt fördela arbetet så gott det går, för att hinna i tid. Det är ganska tight att bygga ihop allt på fyra timmar, säger Johannes Mattsson, en av Uppsala yrkesgymnasiums två representanter.

Regionfinalen inleddes vid niotiden på onsdagen. Med två deltagare i varje lag följde de tävlande skolorna samma ritningar när de skulle montera upp väggar och tak. Domarna dömde sedan utifrån flera kategorier. Utförandet av uppgiften bedöms, samtidigt som alla delar måste vara fastsatta inom tidsgränsen. Även den personliga skyddsutrustningen inspekteras av domarna, samt om verktygen används på ett säkert sätt. Därefter avgörs det på detaljnivå – millimeter och vinklar.

Hur lång tid tog det för er den första gången?

Artikelbild

| Fullt fokus. Under tävlingens gång får Anton och Johannes inte prata med sin coach.

– Sex timmar, det vill säga två timmar över tidsgränsen. Det är väldigt stor skillnad på vårt tempo nu jämfört med då, säger lagkamraten Anton Renvall.

Efter startskottet fick lagen inte längre prata med sina coacher. De jobbade själva i två timmar innan det blev lunch och då fick coacherna återigen interagera med sina tävlande. Anton och Johannes blev instruerade att jobba vidare på samma sätt, vilket resulterade i segern.

– Lagen jobbar på väldigt olika sätt. Vissa lyfter väggar direkt, medan andra gör klart detaljerna på golvet innan de reser väggarna, säger Magnus Holt, programrektor på Uppsala yrkesgymnasium.

Förutsättningarna var dock likadana och alla lag hade identisk utrustning.

Artikelbild

| Magnus Holt, programrektor på Uppsala yrkesgymnasium, framför ritningarna som lagen ska följa.

– Även antalet skruvar var räknade, säger Magnus Holt.

Anton och Johannes blev Uppsala yrkesgymnasiums fjärde bidrag till Yrkes-SM som äger rum 25-27 april i IFU- och Relitahallen.