Enligt en utredning från Skatteverket har de båda ägarna till en Uppsalakrog tagit ut 4,5 miljoner kronor svart under perioden januari 2015 till juni 2017.

Myndigheten har kontrollerat bland annat hur stora belopp som registrerats i kortterminalerna och jämfört det med vad som slagits in i kassaapparaten.

Granskningen uppges visa differenser på miljoner.

Artikelbild

Ur UNT 2009. Det året åtalades restaurangens dåvarande krögare för skattebrott. Den släkting som övertog krogen är nu själv misstänkt för skattefiffel.

Vidare har 25 000 försäljningar raderats i kassan i efterhand och bokföringen påstås vara så illa skött att den kan ifrågasättas i sin helhet.

Tjänstemän från Skatteverket har gjort ett anonymt besök i restaurangen och noterat hur mycket kunderna betalat för mat och dryck. När kassaapparaten undersöktes senare samma dag visade det sig att 28 procent av vad kunderna betalat inte slagits in.

Det här är inte första gången som krogen förekommer i fusksammanhang.

En person som tidigare drev restaurangen dömdes 2011 till ett års fängelse för bland annat grovt skattebrott. Enligt domstolen hade han tillsammans med en kompanjon tagit ut 2,2 miljoner kronor svart.

Skattefusket medförde att kommunen drog in krogens serveringstillstånd. En anhörig till den dömde krögaren startade då ett nytt bolag, tog över verksamheten och beviljades serveringstillstånd av kommunen.

Den anhörige som tog över krogen äger den än idag och utpekas nu alltså själv för skattefiffel.

Jan Hedvall (KD) var ordförande i kommunens nämnd för serveringstillstånd när den dåvarande krögaren ertappades med skattefusk för ett tiotal år sedan.

Jan Hedvall menade att det kunde vara diskriminerande att neka en person serveringstillstånd enbart för att dennes anhörige hade fuskat med skatten.

”Bara för att ägaren inte skött sig, behöver det ju nödvändigtvis inte betyda att släktingen inte tänker sköta sig”, sa han till UNT.

Han var dock kluven och uttalade sig även kritiskt till förfarandet:

”Tillvägagångssättet är oerhört irriterande. Om en nära anhörig tar över en restaurang precis efter att skattebrott misstänkts eller avslöjats kan man anta att det kommer att bli problem framöver också.”

Den aktuella krogen är en av Uppsalas mer välbesökta. När kommunen tillfälligt drog in serveringstillståndet 2009 efter anklagelserna om skattefiffel bidades Facebook-grupper med över 1 000 medlemmar som stödde restaurangen.

I det nu pågående ärendet mot krogen har förvaltningsrätten beslutat om en betalningssäkring för att frysa tillgångar som kan ha undanhållits.

Kommunen ska gå igenom Skatteverkets utredning för att avgöra om krogen bör få behålla serveringstillståndet.