Personer från krigsdrabbade Syrien toppar sedan länge listan över vilka som söker asyl i Sverige. På kort tid har plats nummer två oväntat intagits av asylsökande från Georgien, trots att landet beskrivs som relativt lugnt.

Under tre veckor i början av året begärde 127 georgier flyktingstatus i Sverige vilket var fler än de som kom från länder som Afghanistan och Somalia.

I fjol bedömdes inte en enda georgier ha tillräckliga skäl för asyl, ändå ökar tillströmningen. Migrationsverket anger sämre ekonomi i hemlandet och hopp om jobb i Sverige som möjliga orsaker.

Artikelbild

| Gripande. Den här ryggsäcken med misstänkt stöldgods hittades när polisen grep ett par asylsökande från Georgien i januari. De båda männen som bodde på Migrationsverkets förläggning i Knivsta har åtalats för stöld och häleri.

Polisen bedömare att en del av georgierna ägnar sig åt kriminalitet. Christer Berg på underrättelsetjänsten vid Nationella operativa avdelningen ser asylsökande kriminella georgier som ett växande problem.

– Så har det varit sedan 2012 då flera tusen fångar i Georgien fick amnesti och släpptes ur fängelserna. Samtidigt finns det många georgier som kommer till Sverige för att arbeta, framhåller han.

Även Uppsalaregionen har drabbats av brottslingar från Georgien.

– På senaste tiden har problemet eskalerat. Sedan november har vi gripit minst ett 40-tal georgier i Uppsala län, misstänkta för olika stöldbrott, uppger Lotten Berglund vid Uppsalapolisens underrättelsetjänst.

Artikelbild

Omskrivet. Uppsalaregionen har under lång tid haft besök av brottsligor från öst. Ur UNT 28 mars 2017.

Enligt henne har polisen genomfört husrannsakningar vid Migrationsverkets tre förläggningar i länet där stöldgods tagits i beslag.

– Det har handlat om sådant som stulits i bostäder och butiker.

Ett exempel gäller en 45-årig man från Georgien som greps den 23 januari på ett varuhus i Knivsta, anklagad för att ha snattat hudkrämer värda drygt 1 000 kronor. 45-åringen var asylsökande och bodde på Migrationsverkets förläggning i Knivsta. När polisen gick in i mannens rum försökte en landsman skjuta in en väska under sängen.

I rummet hittades stora mängder oöppnade förpackningar med bland annat kosmetika för tusentals kronor som bedömdes vara stöldgods. De båda georgierna åtalades nyligen för stöld och häleri.

Under 2017 sökte cirka 1 100 georgier asyl i Sverige. I mars i fjol blev det visumfritt för georgier att resa till Sverige. Troligen är det en bidragande orsak till att antalet asylsökande från Georgien fördubblats de senaste månaderna.

I februari presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) flera förslag för att få stopp på de internationella brottsligorna, bland annat:

* Straffskärpning för organiserade stölder. Det införs ett nytt brott, inbrottsstöld, med minimistraffet ett års fängelse.

* Ökat internationellt samarbete mot ligorna.

* Automatisk kameraavläsning av registreringsskyltar på fordon som passerar gränserna.

* Fler utländska brottslingar ska avtjäna sina straff i hemlandet.

Justitieministern har pekat ut fyra länder som ligorna kommer ifrån: Litauen, Polen, Rumänien och Georgien.

I mitten av februari hade Morgan Johansson ett möte med Georgiens ambassadör Malkhaz Kakabadze där de båda enades om ett närmare polisiärt samarbete för att stoppa ligorna.