Uppsalapolisen: "Problemet har eskalerat"

Sedan november har ett 40-tal georgier gripits i Uppsala län, misstänkta för stölder. Georgier är nu den näst största asylsökande gruppen i Sverige. I fjol var det dock ingen av dem som bedömdes vara flykting.

Facebook. Från justitieminister Morgan Johanssons Facebooksida. Här i möte med Georgiens ambassadör Malkhaz Kakabadze då de båda diskuterade hur georgiska brottsligor i Sverige ska stoppas.

Facebook. Från justitieminister Morgan Johanssons Facebooksida. Här i möte med Georgiens ambassadör Malkhaz Kakabadze då de båda diskuterade hur georgiska brottsligor i Sverige ska stoppas.

Foto: Johanna Åberg

Uppsala2018-03-03 07:00

Personer från krigsdrabbade Syrien toppar sedan länge listan över vilka som söker asyl i Sverige. På kort tid har plats nummer två oväntat intagits av asylsökande från Georgien, trots att landet beskrivs som relativt lugnt.

Under tre veckor i början av året begärde 127 georgier flyktingstatus i Sverige vilket var fler än de som kom från länder som Afghanistan och Somalia.

I fjol bedömdes inte en enda georgier ha tillräckliga skäl för asyl, ändå ökar tillströmningen. Migrationsverket anger sämre ekonomi i hemlandet och hopp om jobb i Sverige som möjliga orsaker.

Polisen bedömare att en del av georgierna ägnar sig åt kriminalitet. Christer Berg på underrättelsetjänsten vid Nationella operativa avdelningen ser asylsökande kriminella georgier som ett växande problem.

– Så har det varit sedan 2012 då flera tusen fångar i Georgien fick amnesti och släpptes ur fängelserna. Samtidigt finns det många georgier som kommer till Sverige för att arbeta, framhåller han.

Även Uppsalaregionen har drabbats av brottslingar från Georgien.

– På senaste tiden har problemet eskalerat. Sedan november har vi gripit minst ett 40-tal georgier i Uppsala län, misstänkta för olika stöldbrott, uppger Lotten Berglund vid Uppsalapolisens underrättelsetjänst.

Enligt henne har polisen genomfört husrannsakningar vid Migrationsverkets tre förläggningar i länet där stöldgods tagits i beslag.

– Det har handlat om sådant som stulits i bostäder och butiker.

Ett exempel gäller en 45-årig man från Georgien som greps den 23 januari på ett varuhus i Knivsta, anklagad för att ha snattat hudkrämer värda drygt 1 000 kronor. 45-åringen var asylsökande och bodde på Migrationsverkets förläggning i Knivsta. När polisen gick in i mannens rum försökte en landsman skjuta in en väska under sängen.

I rummet hittades stora mängder oöppnade förpackningar med bland annat kosmetika för tusentals kronor som bedömdes vara stöldgods. De båda georgierna åtalades nyligen för stöld och häleri.

Under 2017 sökte cirka 1 100 georgier asyl i Sverige. I mars i fjol blev det visumfritt för georgier att resa till Sverige. Troligen är det en bidragande orsak till att antalet asylsökande från Georgien fördubblats de senaste månaderna.

I februari presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) flera förslag för att få stopp på de internationella brottsligorna, bland annat:

* Straffskärpning för organiserade stölder. Det införs ett nytt brott, inbrottsstöld, med minimistraffet ett års fängelse.

* Ökat internationellt samarbete mot ligorna.

* Automatisk kameraavläsning av registreringsskyltar på fordon som passerar gränserna.

* Fler utländska brottslingar ska avtjäna sina straff i hemlandet.

Justitieministern har pekat ut fyra länder som ligorna kommer ifrån: Litauen, Polen, Rumänien och Georgien.

I mitten av februari hade Morgan Johansson ett möte med Georgiens ambassadör Malkhaz Kakabadze där de båda enades om ett närmare polisiärt samarbete för att stoppa ligorna.

Visumfritt

Våren 2017 upphävdes visumkravet för medborgare i Georgien vilket gör att de numera har rätt att vistas i Sverige i tre månader.

Efter det ansöker en del georgier om asyl för att kunna stanna längre, exempelvis för att söka jobb.

För att korta georgiernas asylprocess snabbehandlas deras ansökningar vilket tar i snitt 81 dagar mot snittiden 535 dagar för övriga.

Enligt polisen upptog georgier nyligen 80 av de 90 platserna vid Migrationsverkets förläggning i Knivsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om