"Den som har ett torn har ett slott" är Johan Ståhls filosofi. Inte konstigt att fritidshuset i Såglandet i Norduppland har just ett stort torn en spiraltrappa upp. Här finns en stor lädersoffa och ett mörkt bord och vida utsikt över stugbyn och sjön Strömaren. I tornets spetsiga topp hänger en gigantisk kristallkrona.

– Det är perfekt att tända en brasa och kura här uppe på kalla vinterdagar, säger frun Helena Ståhl.

Tornet är arkitektritat efter Johan Ståhls idé och byggt av en kunnig granne. Det var förra sommarens projekt.

Artikelbild

| Varje sommar gör trollkarlen Johan Ståhl ett byggprojekt vid sommarhuset i Såglandet. I år blir det en trädkoja till sonen Dante. "Det blir fantastiskt fint", tycker frun Helena Ståhl. Men visst tar det lite väl mycket tid ibland.

I år var det dags att bygga en koja till fyraåriga sonen Dante. Men det blir inte vilken trädkoja som helst. När trollkarlen använder sin byggmagi ska det vara både dubbla balkonger och sneda väggar på huset som vetter mot vattnet. Bakom finns ännu en till huskropp med ett torn.

– Det här är det mest avancerade som jag byggt. Nedre huset är inspirerat av Skalmans hus, säger Johan Ståhl.

Ett nedsågat träd skapar tre naturliga stöttor som bygget vilar på. Grenar från det fällda trädet har sedan återanvänts som räcke till trädkojan. De krokiga grenarna ger en illusion av att trappan till huset är vind och sned. Vi vandrar uppåt och det känns som att vi likt Alice i Underlandet växer i storlek. Vi vuxna får böja oss ned för att komma in genom den lilla ingången.

För sonen Dante är huset helt lagom. Han har sin platshammare med sig upp. Fiskdammen under hans fyraårskalas gick från ett fönster härifrån. Först fick han en stövel, sedan blev det godis, berättar Dante.

Artikelbild

| Snart har Johan Ståhl byggt klart Dantes koja.

Men kojan är annars mest en byggarbetsplats.

– Än så länge har det tagit för lång tid. "Pappa håller på med vassa verktyg eller på höga höjder", berättar Johan Ståhl ur sonens perspektiv.

Artikelbild

| Grenar från trädet som "kojan" står på fick bli till ett krokigt trappräcke.

LÄS MER: Magiska hemligheter ställs ut

Innan Johan Ståhl drog i gång projektet tog han kontakt med Tierps kommun.

Artikelbild

| Fyraåringen Dante Ståhls trädkoja börjar ta form. Pappa Johan har byggt hela sommaren.

– Vi hade ett litet möte. De ville mest säkerställla säkerheten. De ser det här som ett lekredskap. Men vi får väl se om de kommer kräva ett bygglov efter den här artikeln, säger han med ett leende.

Som barn var Johan Ståhl i Såglandet varje sommar. Hans föräldrar har haft fritidshus här i över 40 år och för fyra år sedan slog Johan och Helena till och köpte det då lilla fritidshuset från 1989.

Artikelbild

| I första rummet ska det finnas inbyggda bokhyllor i Dantes höjd. Ett litet steg uppåt är det stora rummet som redan fått början på en balkong.

– Det var som Bullerbyn när jag växte upp här. Jag vill att Dante ska får samma sak, säger Johan Ståhl.

Under sina barndomssomrar började han trolla och sedan dess har han blivit en internationellt prisad magiker. Mest känd i Uppsala är Johan Ståhl för den årliga trollerifestivalen Uppsala Magic & Comedy.

Artikelbild

| Svärfar gjorde ritningarna till trädkojan efter Johan Ståhls idé.

Varför gör du dina sommarprojekt?

– För att göra något som finns kvar efter att man är färdig. Jag skapar mycket i mitt jobb som trollkarl, men det är i stunden, sedan är det borta, säger Johan Ståhl.

Artikelbild

| Trollkarlen Johan Ståhl förverkligar sina egna barndomsdrömmar och bygger en maxad och fantasifull trädkoja.

Han ger ett tips till den som vill förverkliga sin "knasiga" barndomsdröm om en fantasifull trädkoja.

– Många tänker nog: "Det där vore kul. Det tar nog 1 000 timmar", men jag gör det i alla fall. Det är befriande. Det blir vad det blir.