I maj 2018 hittades en man i 20-årsåldern död i sjön Lafsen nära Vattholma. Kroppen låg i plastsäckar och hade utsatts för kraftigt våld. När mannen påträffades hade han varit försvunnen ett halvår.

Åklagaren lämnade in sin stämningsansökan till Uppsala tingsrätt under fredagen. De två män som åtalas för mordet är 28 respektive 26 år gamla. Dessutom åtalas en 25-årig man för medhjälp till mord.

Brottsoffret ska ha misshandlats med batong och huggits med kniv. Gärningspersonerna uppges innan dådet ha transporterat en gummibåt, rep och plastsäckar till platsen för att dölja och transportera kroppen innan den sänktes i vattnet.

Kammaråklagare Elin Blank uppger att den dödade personen ska ha utsatt de inblandade för utpressning och mordmotivet var att få slut på detta.

– Mordet var planerat i förväg och skedde vid sjön Lafsen. De åtalade nekar till mord men en av dem har erkänt att han packat in kroppen i plastsäckar och sänkt den i Lafsen, säger Elin Blank.

Hon uppger att de misstänkta männen kommer från en ort utanför Uppsala och är bekanta med varandra sedan tidigare. De är inte kända för någon grövre kriminalitet och en i trion är sedan tidigare helt ostraffad.

Enligt åklagaren består bevisningen bland annat av att de utpekade gärningsmännen talat om för personer i sin omgivning att de varit inblandade i brottet.

– Under utredningen har de misstänkta även berättat vad de övriga medåtalade gjort. Det är ingen tvekan om att de åtalade varit på platsen, men det kan bli svårt att bevisa vem som gjort vad, tror Elin Blank.

Rättegången inleds på fredag om en vecka.