Jag har jobbat inom UNT i snart tjugo år. Jag har skrivit om mycket märkligt, som folk som blivit jagade av klotblixtar, knastrande norrsken, om lagerföljder i jorden som fått geologer att skaka på huvudet, om rester från uppländska vulkaner i bland annat Sämtegen och om arkeologiska lämningar som är så anmärkningsvärda att delar av den svenska historien hade fått ändras om de inte hade förlöjligats och tigits ihjäl av expertisen.

Men dessa explosioner som tycks ha sin källa i stadsskogen och Ulleråkerområdet tar nog priset i konstigheter. Det hela är väldigt konkret men samtidigt obegripligt.

Märkliga fenomen och händelser präglas ofta av att få har sett dem och om diffusa vittnesmål. Men beträffande explosionerna från stadsskogen och Ulleråker är det snarare tvärt om - mängder av personer med samständiga som berättar ungefär samma sak: om kraftiga smällar och tryckvågor som slår omkull cyklister och hundar.

Märkliga fenomen och händelser präglas ofta av att få har sett dem och om diffusa vittnesmål. Men beträffande explosionerna från stadsskogen och Ulleråker är det snarare tvärt om - mängder av personer med samständiga vittnesmål som berättar ungefär samma sak: smällar och tryckvågor som är så kraftiga att de slår omkull både cyklister och hundar, sätter igång billarm och får fönsterrutor att skaka. Ljussken har noterats.

Härom dagen var jag för första gången i Stadsskogen. Ville se naturtyperna med egna ögon, ta några bilder och prata med folk i området. Ju fler jag pratade med desto mer märkligare blir dessa explosioner.

Det är knappast fråga om några smällare eller övningsgranater. Ej heller verkar det vara någon som hittat farfars gamla dynamitförråd och nu spränger. Några fysiska spår från eventuella sprängningar i skogen har inte hittats på marken. Polisen har ryckt ut, letat och sökt med hundar men inte kommit fram till någon vettig förklaring.

Kanske är förklaringen ett naturfenomen som ingen tidigare observerat. Kanske är lösningen betydligt enklare än vad vi tror. Kanske ser vi helt inte spåren.

Om det händer igen och ni befinner er i området så notera sådant som ni kanske inte vanligtvis bryr er om. Som från vilken riktning smällen kom ifrån, vilka ni möter, om det står någon bil konstigt parkerad eller om ni ser föremål eller skräp som inte hör hemma i miljön och nyligen tycks ha hamnat där. Messa sedan till redaktionen på 72018 eller mejla till 72018@unt.se och berätta vad ni sett.