Valborg är askul när man är student. Jag har sällan druckit så mycket, skrattat så högt och fått så många nya "vänner". Men sen blev det andra bullar; för en tonårsförälder är valborg som att bakbunden försöka styra upp en kollektiv psykos. Inte för att mitt barn härjade mer än andra, men sista april i Uppsala är sista april i Uppsala är sista april i Uppsala – det är helgen då alkoholen flödar fritt och andra droger också.

Nu har min dotter vuxit upp och jag slipper oroa mig. Istället bad jag henne hjälpa till med den här krönikan. För likafullt finns det andra unga i farozonen och föräldrar som riskerar att få hjärtklappning när de inte får kontakt med sina barn som är ute. Här är våra tips till tonårsföräldrar med valborgshelgen framför sig:

* Fall inte för bedjande hundögon! Bli misstänksam när ditt barn säger att de är flera kompisar som ska dela på vinflaskan du ombeds köpa ut. Den som väljer att tro att en pava vin räcker till tre tonåringar har landat på fel planet. Unga som får dricka med sina föräldrars välsignelse, dricker mer senare i livet och löper större risk att bli beroende.

* Prata med barnets kompisars föräldrar och enas om den tid era barn ska vara hemma. Då slipper du som förälder tårdrypande argument av typen: "Det är bara jag som måste vara hemma så tidigt, alla andra får vara ute till..." Glöm inte vikten av FOMO (Fear of missing out). Tonåringar trivs bäst i flock och kan bli livrädda av risken att missa det skojiga. De lämnar inte flocken om inte andra gör det.

* Förhandla och ställ motkrav att de får vara ute längre om de ringer typ varje timme och meddelar var de är.

* Istället för att fråga ut sitt barn om vad de ska göra på valborg, kan de vara klokt att ställa allmänna frågor som vad folk i deras ålder gör på sista april, var de brukar träffas och så vidare. Det som ditt barn berättar om andra, stämmer ofta in på dem själva.

* Se till att barnet känner att de kan ringa dig, bli hämtade och är välkomna hem även om de är fulla eller påverkade av andra droger. Annars är risken att det stannar ute på en parkbänk.

* Håll dig nykter och i standby-läge så du kan hämta upp ditt barn var och när som helst.

* Promenera gärna runt i stan. Anslut dig som nattvandrare som organiseras av Uppsala ungdomsjour (info: valborgiuppsala.se). Alternativt gå runt som privatperson. Ser du någon som verkar illa däran gå fram och prata, eller ring till polis eller ambulans.