UNT har berättat om Helena Lundbäck och landstingets ovilja att remittera henne till den nyöppnade privata specialistkliniken för bukhinnecancer, Uppsala Cancer Clinic, UCC. I stället har hon erbjudits en operation på en fransk klinik i Lyon. Meningen var att hon skulle läggas in där om en vecka och opereras om två veckor. Men efter att ha besökt kliniken så ändrade hon sig.
– Kliniken är säkert bra. Men det blev helt enkelt för stressigt och jobbigt för mig och familjen. Jag hade hoppats att landstinget skulle ta sitt förnuft till fånga och remittera mig till UCC.  Men det har de inte gjort. Nu får det bli så här. Det har varit en mardröm och jag och familjen måste få lugn, säger hon.

Efter kontakt med UCC
har cancerspecialisten Haile Mahteme lovat henne en operation redan under nästa vecka. Men det innebär att hon måste betala själv. En operation vid UCC kostar runt en halv miljon kronor.
– Det är mycket pengar. Min man och jag räknar med att kunna låna ihop det mesta. En del har samlats in frivilligt av privatpersonerna Ludmilla och Johan Rosengren som stött mig. Jag vet inte hur mycket vi har i dag. Men det känns helt underbart att få opereras här hemma, säger Helena Lundbäck.

I Lyon skulle hon inte bara ha opererats utan också stannat för kontroll och eftervård i upp till två månader. Hon tror inte det hade fungerat med språket. Bara två läkare talade engelska. All övrig personal enbart franska.
– Det skulle bli jättesvårt att göra sig förstådd om man har ont, berätta hur man mår eller behöver något speciellt. Det blir för stor press för mig. Jag orkar inte, säger hon.

Hur känns det att ha tagit ett sånt här beslut på egen hand?

– Det känns bra. Jag har ju min rätt att välja vård själv om jag betalar själv. Om det skulle bli några komplikationer efter operationen hoppas jag att Akademiska i alla fall hjälper mig. Jag är ju fortfarande deras patient, säger Helena Lundbäck.
Hon har svårt att förstå landstingets agerande.
– Jag har pratat med olika beslutsfattare men jag kan inte tillräckligt med juridik för att säga att de har haft fel. Att skicka mig till Frankrike hade kostat landstinget ofantligt mycket mer pengar än att remittera mig till UCC. Jag hade också hoppats att beslutsfattarna skulle lyssna på vad som känns bäst och tryggast för oss patienter och våra anhöriga. Men all personal på Akademiska har varit underbara. Många har förstått hur jag känner det, säger hon.