Redan när Elaine Sundström kontaktade annonsören på Blocket fanns varningssignalerna där.

– Efter jag mejlat henne ringde hon tillbaka från dolt nummer. Och hon presenterade sig heller aldrig vid namn. Det är något jag reagerar på såhär i efterhand, säger hon.

Ett par dagar senare åkte hon ner till Gävle där säljaren från Uppsala skulle möta upp och överlämningen skulle ske.

Artikelbild

| Elaine Sundström nyss hemkommen med sin nya familjemedlem, den franska bulldogen Sture.

Elaine berättar att säljaren hade bråttom med att lämna över hunden, som skulle få namnet Sture, och att det handlade om en försäkringsfråga.

– När vi träffades var det två säljare, en man också. Vi kollade chipet, fyllde i dokumenten och registrerade Sture hos Jordbruksverket. När allt var klart säger hon att han är lös i magen och att hon börjat behandla honom för det, berättar Elaine Sundström.

Hon får en påse tabletter och instruktioner att ge dem till hunden tills de är slut.

– Jag funderade inte över det, jag är van med krånglande bulldogmagar, säger Elaine.

När säljaren tar ut Sture och hans mor ur bilen tycker Elaine inte att tiken ser ut att vara moderdjuret, att hon inte verkar ha någon anknytning till valpen.

– Jag fick med saker som skulle ha tillhört hunden ­– koppel, leksaker och en filt som skulle lukta mamma och trygghet. Men allt var nytt med prislappar på, säger Elaine Sundström.

När hon åtta timmar senare kommer hem med Sture, upptäcker hon att han har blod i avföringen.

Hon kontaktar säljaren som säger att hon vet vad det är för fel på hunden. Men att Elaine inte ska prata med någon veterinär, för då är det slut på hjälpen. I stället ska säljaren skicka olika mediciner på posten.

När Elaine ändå kontaktar veterinär, får hon veta att Sture har giardia. Sture blir allt sämre, med lunginflammation och uppsvullna halskörtlar. Operationer och övriga behandlingar beräknas kosta mellan 75 000 och 100 000 kronor, något försäkringen inte skulle täcka. Sture avlivas knappt en månad efter att han kommit till Elaine och hennes familj.

Sture kostade Elaine Sundström 17 000 kronor i inköp och lika mycket till i veterinärkostnader – pengar de inte får tillbaka. Säljarna menar att de har sålt en fullt frisk hund.

– Jag har anmält dem till polisen, länsstyrelsen, Svenska Kennelklubben, Jordbruksverket och Blocket. De ska inte få komma undan med det här, säger Elaine Sundström.