Vänsterpartiets riksdagsgrupp har inte varit med och fattat beslutet att partiet inte ska stötta Stefan Löfven och den överenskommelse han har gjort med C, L och MP.

– Men vi har naturligtvis diskuterat och fört fram våra synpunkter. Jag tycker ungefär det som Jonas Sjöstedt framförde på presskonferensen i dag: Det här är inte en politik vi kan ställa oss bakom, säger Ilona Szatmari Waldau, riksdagsledamot sedan i höstas, tidigare kommunalråd i Uppsala kommun.

Men kommer inte C och L säga nej till en överenskommelse om ni ska vara med och förhandla, och så blir det inget av den öppning vi sett?

– Det är ju upp till Centerpartiet och Liberalerna att bestämma själva. Det är allas ansvar att hitta en lösning på det här.

Vilket ansvar tar ni som säger nej?

– Vi är väldigt tydliga med att Stefan Löfven är vår statsministerkandidat och har varit öppna för diskussioner, även om vi är fullt medvetna om att vi är ett åttaprocentsparti som inte kan styra politiken.

Hur är det att vara riksdagsledamot i dessa tider?

– Det är dubbla känslor. Det är en väldigt avgörande tid för Sverige vi har framför oss, som jag får vara med om. Samtidigt är läget helt hytt, även för gamla riksdagsledamöter som varit med förr.

Ordförande i Vänsterpartiets Uppsala län är Therese Rhann. Uppsaladistriktet har inte fattat beslut om en gemensam hållning i regeringsfrågan. Men Therese Rhann stödjer Jonas Sjöstedts linje, och tror att fler i partiet i Uppsala län gör det.

– Det är min uppfattning att många i partiet delar den bild och stödjer det besked Jonas Sjöstedt gav. Han klarade sig bra, säger hon.