Vänsterpartiet vill ge välfärden ett andrum

Vänsterpartiet vill satsa på social omsorg och överger kommunens överskottsmål för att få loss pengar. Partiet vill också ha försök med sex timmars arbetsdag inom äldrevård och förskola.

V:s ledare i Uppsala, Tobias Smedberg, vill satsa tio miljoner kronor på försök med sex timmars arbetsdag år 2022.

V:s ledare i Uppsala, Tobias Smedberg, vill satsa tio miljoner kronor på försök med sex timmars arbetsdag år 2022.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala kommun2019-10-16 12:48

V vill göra tio större ekonomiska satsningar för drygt 90 miljoner kronor i sin budget för 2020. Av dem går 57 miljoner till förstärkningar inom omsorg och till sociala insatser.

– Det behövs mer personal. Men vi vill också prova sex timmars arbetsdag på ett äldreboende och en förskola från år 2022. Det innebär en kostnad initialt men på sikt minskar det kostnaderna för sjukskrivningar och löser problemet med att hitta kompetent personal när jobbet blir mer attraktiv, säger V:s ledare i Uppsala Tobias Smedberg.

Han vill också minska arbetstiden för att stärka arbetsmiljön för socialsekreterare, utöka elevhälsan och öka utbildningsinsatserna för nyanlända. 

För att få fram pengar så väljer V att justera kommunens överskottsmål, den "vinst" på 2,5 procent som kommunen förväntas göra årligen. 

– Vi sänker målet till 1,7 procent. Det ger 50 miljoner kronor, säger Tobias Smedberg.

Han vill också spara på kommunens kommunikationsavdelning, på politikerarvoden och på ersättningsnivån till privata vårdgivare som äger och driver vård och omsorg i egen regi, så kallad LOV. På sikt vill V fasa ut LOV helt. De ska sänka kostnaderna med 30 miljoner om året efter tre år.

– I dag betalar kommunen mer för LOV-boenden än för kommunala boenden. 

Annars brukar väl privata initiativ bidra till att sänka kostnaderna?

– De kan vara kostnadseffektiva. Men det går ut över de boende i form av sänkt service och sämre arbetsmiljö för de anställda, säger Tobias Smedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!