Tiundaloppisen i Uppsala drivs av ett trettiotal frivilliga föräldrar med ett gemensamt engagemang för miljö, återbruk och en tanke om att bra kläder och saker till barnen inte behöver kosta en förmögenhet. Loppisen arrangeras två gånger om året, vår och höst, och där går det att hitta allt från barn- och tonårskläder till leksaker och barnprylar.

– Vi som arrangerar loppisen nu har gjort det i 15 år. Men den är äldre än så, vi tog över efter ett annat gäng föräldrar, säger Camilla Scheinert, en av arrangörerna som står i dörren och tar emot kunderna.

Eventuellt ekonomiskt överskott går till Tiundaskolans skolråd och det som inte säljs, och som säljarna heller inte vill ha tillbaka, får den svenska biståndsorganisationen Human Bridge.

Artikelbild

| Tiundaloppisen arrangeras två gånger om året och drivs av engagerade föräldrar.

Med över hundra säljarplatser som alla tagit slut finns en uppsjö av kläder och saker att fynda bland. I trängseln står Richard Johansson och Josefin Sjöström med fulla kassar. De har hittat en del av det de var ute efter, men någon resesäng och babygrind, vilket var planen, blev det inte.

– Det är lite huggsexa, det gäller att veta vad man ska rikta in sig på. Det är rörigt, men kul, säger Richard Johansson.

Många av besökarna har skrivit inköpslistor. Flera av dem berättar att de har gjort inventeringar av barnens garderober innan de kom hit.

– Jag har varit här i många år för att köpa kläder till barnen. Men man måste ha en lista med sig, annars glömmer man vad man ska ha. Det är så mycket folk här, säger Anna Önehag.