"Varsel är inte vårt förstahandsalternativ"

Om Akademiska sjukhuset ska slippa varsel ligger nyckeln hos politikerna. Än finns dock inga tydliga besked.

Varken Malin Sjöberg Högrell (L) eller Helena Proos (S) vill ge Akademiska sjukhuset ytterligare marginal i budgeten.

Varken Malin Sjöberg Högrell (L) eller Helena Proos (S) vill ge Akademiska sjukhuset ytterligare marginal i budgeten.

Foto: Montage

Uppsala2019-11-29 07:01

För att klara budgeten, som enligt politikernas beslut, tillåter ett underskott på 204 miljoner kronor, måste Akademiska sjukhuset hitta besparingar på drygt 300 miljoner. 

I praktiken är det i princip ett omöjligt uppdrag under den månad som återstår innan budgeten ska spikas. Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen, vill dock inte ge sjukhuset någon respit.

– Vi har inte diskuterat att tillåta ett större underskott. Det vi jobbar mot är att nå minus 204 miljoner. I budgetdebatten betonade jag att det viktigaste är att bryta nettokostnadsutvecklingen.

Hur ska sjukhuset hitta besparingar på 300 miljoner utan varsel?

– Varsel är inte vårt förstahandsalternativ. Samtidigt måste man lyfta på alla stenar i kostnadsjakten, säger Malin Sjöberg Högrell.

Har ni några konkreta förslag på hur det ska gå till?

– Något superkonkret har vi inte. Jag tror att vi politiker och tjänstemän måste jobba närmare varandra. Konkret måste vi till exempel komma till rätta med kostnaden för hyrpersonal.

Inte heller oppositionsledaren Helena Proos (S) vill ge sjukhuset någon marginal i budgeten.

– Beskedet är att de här budgetramarna har vi, och sjukhusledningen måste förhålla sig till budgeten. Några andra pengar finns inte. Det är regionstyrelsens ordförande som inte har tagit sitt ansvar för detta, säger hon.

Vad hade ni gjort annorlunda?

– Jag kan inte svara på det. Det är inte vi som styr. Man måste stärka ekonomistyrningen och ha tydligare uppföljningar. Det handlar om ledarskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!