Fler leverantörer kan lösa materialkrisen

Varuförsörjningsnämnden träffade representanter för Apotekstjänst på måndagen. Då beslutades att man ska ta hjälp av fler leverantörer för att avhjälpa krisen.

Behcet Barsom (KD), ordförande i varuförsörjningsnämnden säger att man nu ska gå ut med en fråga till regionerna om hur man ska gå vidare.

Behcet Barsom (KD), ordförande i varuförsörjningsnämnden säger att man nu ska gå ut med en fråga till regionerna om hur man ska gå vidare.

Foto: Madeleine Andersson

Vård2019-10-21 11:35

Ett stort medieuppbåd hade samlats på det hotell i centrala Uppsala där den gemensamma varuförsörjningsnämnden hade sitt möte. Efter mötet sade Behcet Barsom (KD), nämndens ordförande, att man nu skickat flera frågor till regionerna hur de vill gå vidare för att lösa krisen i varuförsörjningen.

– En av frågorna handlar om att ta in fler leverantörer. Men det är också frågor om regionerna vill fortsätta att samarbeta om varuförsörjningen eller om var och en ska träffa egna avtal med olika leverantörer, säger Behcet Barsom.

Hur ser du på ansvarsfrågan?

– Vi har ett avtal som är väldigt tydligt. Både vi och Apotekstjänst har jurister inkopplade, men ansvarsfrågan får vi ta när vi har löst den akuta situationen och leveranserna fungerar som tänkt, säger han.

Har ni diskuterat att bryta avtalet?

– Frågan har kommit upp, men det är inte aktuellt nu. Då måste man fråga sig vad man ska ersätta det med i stället. Vi är överens med Apotekstjänst om att nu avlasta dem med vissa delar av leveranserna för att de ska kunna komma i fas. Sedan får vi diskutera hur vi långsiktigt går vidare, säger Behcet Barsom.

Petter Karlsson, förvaltningschef vid varuförsörjningen inom Region Uppsala, säger att avtalet med Apotekstjänst ska tillämpas, också i de delar som handlar om viten och skadestånd när leveranserna uteblir.

– Men det är för tidigt att säga vilka summor det handlar om.

Har ni i samband med upphandlingen missat att kontrollera om Apotekstjänst kan klara av att leverera det företaget lovar?

– Vi hade en tydlig beskrivning av de tekniska och personella resurserna som krävs för att klara uppdraget. I efterhand kan man konstatera att Apotekstjänst har underskattat utmaningen som det här uppdraget innebär.

Det kritiserade bolagets vd Tomas Hilmo var tillsammans med bolagets ägare med under en del av mötet med varuförsörjningsnämnden. Han lämnade platsen hastigt och ville inte lämna några kommentarer till de medier som var på plats. Kort därefter står det klart att han inte längre har kvar sin vd-post utan endast ska ansvara för bolagets hantering av dosförpackade läkemedel.

Bolagets inhyrda kommunikationskonsult, Eric Aronson säger att hela styrelsen just nu står för den operativa ledningen av bolaget och att Tomas Hilmo själv valt att lämna vd-posten.

Eric Aronson säger att man haft en konstruktiv diskussion med varuförsörjningsnämnden, men ger samma förklaringar som tidigare till orsakerna bakom krisen.

– Det kom ett stort antal beställningar den första tiden vilket gör att det uppstod falskhalsar i leveranserna. Vi skalade tidigt upp verksamheten och har arbetat i treskift, säger han.

Själva säger ni att det handlar om 30 procent över ett årsgenomsnitt. Har ni haft för liten organisation från början om ni inte klarar det?

– Jag kan bara säga att det var mer än vad vi hade räknat med.

Vems är ansvaret för problemen?

– Ansvarsfrågan får vi ta upp senare. Nu är fullt fokus på att lösa situationen.

Kommer ni att kunna betala de viten som kan bli aktuella?

– Alla avtalsfrågor får vi ta upp i ett senare skede, säger Eric Aronson.

Fortfarande kan han inte ge några besked om när situationen ska vara avhjälpt och leveranserna flyta utan förseningar. Redan i förra veckan meddelade man att möjligheten att lägga akutbeställningar utanför det ordinarie systemet stängs.

Petter Karlsson, förvaltningschef på varuförsörjningen, säger att avtalet med Apotekstjänst ska följas, inklusive de viteskrav som finns.
Petter Karlsson, förvaltningschef på varuförsörjningen, säger att avtalet med Apotekstjänst ska följas, inklusive de viteskrav som finns.
Detta har hänt

Sedan Apotekstjänst tog över som leverantör av förbrukningsmaterial till flera landsting har det varit problem med leveranserna. Allt från plasthandskar till kanyler och toalettpapper har saknats ute på sjukhusen.

Den 9 oktober gick Region Uppsala upp i stabsläge till följd av problemen med leveranserna. 

Den 10 oktober meddelades att alla planerade operationer som inte är kritiska skjuts upp. Den 21 oktober hävs stoppet. Totalt har cirka 150 operationer ställts in på grund av materialkrisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!