För första gången någonsin hade vetenskapsfestivalen Scifest i Uppsala dörrarna öppna för allmänheten. Premiären förra året var reserverad för mellanstadieelever. Och vilken succé det blev. En ständig ström av barnfamiljer, som stod för en klar majoritet av besökarna, anlände till Svandammshallarna under lördagen. Däribland familjen Edström-Löf med sönerna Sebastian och Johannes, som var i högform.
- Jag har precis plockat ut levern och tarmarna ur fisken här, säger han och pekar på den till synes perfekt rensade aborren.
- Fast jag krossade tarmen, så allt blev bara mosigt. Förresten, vi kanske kan fånga nån fisk hemma och testa på sen?, frågar han glatt pappa Daniel Edström-Löf.

Humöret är på topp, även fast pappan inte verkade lika exalterad över sonens nyvunna förälskelse i att skära upp fiskar. 

Just den aktiviteten är bara ett exempel på det fyrtiotal workshops som fanns på festivalen, där många också hade temat vatten. Något som verkar ha varit uppskattat bland Uppsalaborna. De 1250 skolelever från mellanstadieklasser och gymnasium som kom i fredags följdes upp av 2050 besökare på lördagen. Inte undra på att det var trångt alltså.
– Det har varit en utmaning för föredragshållarna, det har varit ett sorl hela tiden från allt runt omkring, säger Anneli Björkman, informatör på Scifest.

Hon är nöjd med hur uppföljningen av förra årets mindre mässa blev.
- Det har verkligen varit över förväntan och vi är mycket glada och nöjda med att det varit sådant intresse från allmänheten, säger hon och tar sikte på nästa år.
- Då ska vi bli ännu större!