Miljöpartiets nya ledare Rickard Malmström är försiktig i sina kommentarer kring Alliansens samarbetsinvit. Han bekräftar att han pratat med Fredrik Ahlstedt om ett eventuellt samarbete.

–  Fredrik Ahlstedt tog kontakt med mig och det tolkar jag som att Allianspartierna är väldigt intresserade av att samarbeta med oss. Vi har haft ett jättebra samtal. Vi är beredda att ta ansvar för att skapa ett starkt majoritetsstyre. Alternativet för Alliansen kan ju vara att man släpper fram SD. Det vill ingen, så vi är lite av nyckeln i det här just nu, säger han.

Så hur svarar ni på inviterna från Alliansen?

– Det är inte vårt förstahandsval. Vi vill regera vidare med Socialdemokraterna. Alternativet är ett brett mittensamarbete. Vi pratar med alla partier som kan bilda en stark majoritet.

Vilka då?

– Det finns ett antal alternativ. Förutom S och V kan vi tänka oss Centern och Liberalerna. Men det har inte utmynnat i annat än att vi sagt att vi är beredda att ta ansvar.

Hur har diskussionerna med Alliansen gått, vilka konkreta frågor har varit uppe?

– Vi är inte i den fasen ännu. Vi har hittills bara pratat om ifall kan tänka oss ett samarbete. Ingen har sagt nej. Ingen har heller sagt att ja.

Är inte det här en enkel möjlighet att skapa den stabilitet du vill ha?

– Det får vi se. Men tror ändå att det kommer att gå att skapa en majoritet utan SD i Uppsala, säger Rickard Malmström.