Logga in

"Vi fick hundvalpar den natten"

Emma Ågren fick som samhällskunskapslärare ett av kommunens pedagogiska pris 2012. I dag är hon programrektor för språkintroduktion vid Lundellska skolan. När Olof Palme mördades var hon sju år.

Vad gjorde du när du fick reda på att han mördades?

– Vi fick hundvalpar den natten. Jag var sju år och för mig var hundvalparna väldigt speciellt. Jag minns att det var ett tv-program på lördagsmorgnarna som jag fick gå upp och se själv. Det var inställt på grund av mordet. Jag gick in och väckte mamma och berättade att statsministern var skjuten, och hon blev chockad. Sen var det nyheter hela dagen på en massa olika språk.

Hur har mordet påverkat samhållet?

Artikelbild

| För Emma Ågren, samhällskunskapslärare och programrektor, blev familjens hundvalpar evigt förknippade med Palmemordet.

– Det var det mest uppmärksammade mordet i Sverige. Det är klart att det påverkar. När jag har jobbat som lärare har jag ofta tagit upp Palme som ett exempel på att lilla Sverige kan göra skillnad internationellt. I stora delar av Latinamerika sörjde man med genuin sorg. Och man märker på elever med rötter i Latinamerika att det verkligen var så. Han var som en landsfader för dem.

Hur väl känner eleverna till Olof Palme, de är ju födda långt efter mordet?

– Alla elever vet att han var en svensk statsminister som blev mördad. Så det är alltid en ingång. Sen vet de inte alltid att han var socialdemokrat.

Behöll ni någon av hundvalparna?

– Ja, en. Det var Hälleforshund. Han blev drygt tio år och hette Nalle. Det var alltid väldigt lätt att veta hur gammal han var.