– Vi kommer inte att klara oss till nästa skörd. Det är gräset som är problemet medan spannmål går att köpa från hela världen, säger Per Pettersson.

Han menar att många nationer ser till varandras behov internationellt och försöker hjälpa varandra, men att det inte är helt oproblematiskt att köpa in grovfoder från andra regioner.

– Man hjälps åt samtidigt som man försöker undvika att få in nya arter av ogräs. Denna kris kommer vi inte lösa inom landet, eller norden, utan vi måste söka hjälp internationellt. Ingen ska bli lurad och svenska lantbrukare skall inte köpa grovfoder från fattiga länder och riskera att förstöra marknaden där. Handeln måste ske på ett bra sätt, säger Per Pettersson.

Utbudet av grovfoder är med andra ord väldigt lågt medan efterfrågan är skyhög i Sverige och omkringliggande länder. Det gör att goda finansiella resurser inte per automatik kommer att lösa lösa foderkrisen.

– Pengar i all ära, men det går inte att göra gräs av pengar. Möjligen kan du inhandla mer gräs, men efterfrågan är stor i Baltikum, Tyskland, ja i hela Norden. Vi är inte ensamma om att jaga gräs. Torka har vi jämt i ett land eller i en region, men aldrig tidigare i ett så här stort område, säger han.

Trots den svåra situationen uttrycker han en hoppfullhet. Det är inte försent för regnet att göra skillnad.

– Augusti är en duglig månad för odling, men efter det blir det kortare dagar och ingen fart på grönskan. Vi kan endast hoppas på ett rejält väderomslag så att gräset kommer i gång och växer. För gräset har inte dött, det ligger bara i sin form av vila, säger Per Pettersson.

Tidningen har fått flera larm om jordbrukare som har lagt ner sin verksamhet i Uppsala. Dessa tar han med viss ro.

– Det är inget jag känner till och det finns ingen seriös aktör som har gett upp än. Får man slut redan nu så har man haft problem länge. En sådan aktör måste ha haft en oerhört kort framförhållning och inga ekonomiska medel att köpa in något extra foder, säger Per Pettersson och tillägger:

– Men om du redan nu vet att du inte kommer kunna ge föda åt alla dina kor i vinter så försöker du bli av med dem redan nu, så att ditt foderförråd räcker längre. Ingen köper kor just nu, därför har det blivit ett extra tryck hos slakterierna. Får vi inte in något djurfoder alls måste hälften av djuren bort, men så illa ska det nog inte bli.