Enligt de utredningar från Skatteverket som tidningen tagit del av har 16 företag tagit ut flera miljoner kronor svart med hjälp av fejkade fakturor, målvakter och påhittade underentreprenörer.

LÄS MER: 16 företag i skattehärva på 46 miljoner

Underentreprenörerna har utfärdat fakturor på sammantaget minst 46 miljoner kronor.

Artikelbild

UNT 5 februari 2016. UNT har tidigare skrivit om ekobrottsutredningen.

En Uppsalabo, som vi kan kalla Erik, berättar att han ingått i en grupp av personer som fördelat kontanter till en rad företag i bland annat Uppsala. En del av sedelhanteringen ingår i härvan, som enligt Skatteverket kretsar kring svart arbetskraft och osanna fakturor.

– Summerar man alla de betalningsuppdrag som vi i den här gruppen utfört sedan millennieskiftet hamnar vi på minst 100 miljoner kronor, säger Erik till tidningen.

Han visar den kontorsfastighet i Uppsala där några av de inblandade i ärendet brukade träffas och där polisen gjorde tillslag 2016.

Under Ekobrottsmyndighetens utredning av fakturaärendet satt Erik häktad i tre veckor, men misstankarna mot honom lades ner i september.

Han avfärdar alla påståenden om fejkade fakturor och svarta löner. Erik säger att de pengar han själv förmedlat använts för att avlöna arbetskraft från Baltikum och lönerna ska sedan ha beskattats i vanlig ordning.

Under polisutredningen har det fastslagits att Erik hämtat ut stora belopp i kontanter från ett växlingskontor på uppdrag av olika företag. Enligt Erik har han ordnat så att pengarna kommit de baltiska arbetarna till del.

– På det här sättet har hundratals eller kanske något tusental arbetare fått betalt för sitt arbete och kunnat sätta mat på bordet åt sina familjer i Baltikum. Jag är stolt över att jag kunnat hjälpa dem med det, säger Erik.

Varför har då inte personerna från Baltikum fått lön via bankkonton på vanligt vis?

– Bankerna har gjort det så svårt för balter att öppna konton i Sverige att det är enklare att hantera lönerna kontant. Att skicka löner elektroniskt till Baltikum är mycket komplicerat. Det är dessutom så suspekt i Skatteverkets ögon att det kan leda till revision.

Erik menar att Skatteverkets anklagelser mot företagen i härvan hänger samman med en ogrundad misstro mot kontantbetalning.

– Myndigheterna i Sverige lever i villfarelsen att det är något konstigt med kontanter, det är nästan förknippat med kriminalitet. Men kontanter är ett utmärkt betalningsmedel, själv använder jag det ofta, säger Erik.

Ur ena byxfickan drar han fram en tjock bunt med 500-kronorssedlar som enligt honom innehåller runt 50 000 kronor. På frågan varför han går omkring med så mycket pengar svarar han:

– Det är bra att ha, till exempel nu när jag ska tanka bilen.

Den 56-åring från Uppsala som åtalats i målet säger till UNT att det inte förekommit svarta pengar bland de underentreprenörer han företrätt. Att underentreprenörerna inte redovisat några lönekostnader förklarar han med att dessa har anlitat konsulter.