På torsdagen besökte Stefan Löfven Uppsala. Statsministerns visit är en del av en mindre turné under temat trygghet, brott och straff. Under turnén har Löfven tidigare hunnit med att träffa nyutbildade poliser i Svenljunga och besöka kriminalvårdsanstalten utanför Kumla. Uppsalabesöket inleddes med att statsministern gick en rundvandring i centrum med kommunens trygghetsvakter och andra företrädare för Uppsala kommun. Det var i somras som åtta lokala ordningsvakter anställdes för att parvis patrullera i centrala Uppsala. Bakgrunden är att många klagat över att det blivit stökigt och otryggt i Uppsalas centrala delar.

– Att kommunen i samarbete med polisen ser till att öka tryggheten, inte minst kring Resecentrum, är naturligtvis bra, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Stefan Löfven vill straffa 18-åringar hårdare

Artikelbild

| Det var trångt på Gottsundaskolan och många ville föreviga statsministerbesöket.

Men ska det verkligen vara kommunens ansvar?

– Vi skjuter till rejäla resurser till polisen nu. Redan i år ger vi ett extra tillskott på 700 miljoner kronor. De kommande tre åren lägger vi till över sju miljarder – det är mer än vad polisen själva har begärt. Vi ska ha fler poliser och se till att de kommer närmare medborgarna. Men innan de nya poliserna är färdigutbildade är det bra att ha den typen av samarbete.

Efter besöket i centrum styrde statsministern skutan mot södra Uppsala och Gottsunda. Där träffade Löfven kommunala företrädare och representanter för skola, polis och socialtjänst på Gottsundaskolan. En av dem som var på plats vid mötet var Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområde Uppsala/Knivsta

– Vi jobbar hårt för att trycka tillbaka gängen, sade Jale Poljarevius under mötet och efterlyste mer resurser för att få fler lokalpoliser permanent till Gottsunda.

Gottsunda/Valsätra återfinns på polisens lista över särskilt utsatta områden i Sverige – vilket kommunpolitikern Erik Pelling (S) ser allvarlig på.

– Det är extremt allvarligt att Gottsunda och Valstätra finns med på den listan. Samtidigt har vi de positiva krafterna i området som är en bra utgångspunkt för att få bort stadsdelen från listan. Gottsundaskolan är en sådan kraft – här samlas elever med olika bakgrund och levererar väldigt bra resultat. Sedan finns det föreningar som gör ett jättejobb men föräldrar måste också ta sitt ansvar.

– Gottsunda har sina utmaningar men med samarbete mellan kommunen, polisen och socialtjänsten kan man komma väldigt långt, säger Stefan Löfven.

Löfven gick sedan en rundvandrig i Gottsunda tillsammans med polisen. Så sent som i lördags var det skottlossning i närområdet och två män skadades i samband med det, varav en allvarligt.

– Vi ska från samhällets sida vara väldigt tydliga med att den organiserade brottsligheten aldrig kommer att kunna vinna detta. Vi ska knäcka den här brottsligheten eftersom den kväver människors frihet. Därför skjuter vi som sagt till mer resurser. Vi höjer dessutom straffen för flera brott och ger polisen fler verktyg för att bekämpa brottslighet, säger Stefan Löfven.

Efter rundvandringen presenterade statsministern ett nytt förslag. Genom en utredning ska regeringen se över den obligatoriska straffnedsättningen för lagöverträdare i åldersgruppen 18-20 år. Utgångspunkten är att överträdare i åldersgruppen ska behandlas som andra myndiga lagöverträdare.

LÄS MER: Så var statsministerbesöket