En månad efter branden i Gottsundaskolan träffas vi i ett rum ett par trappor upp i Sverkerskolans lokaler på Götgatan i Luthagen. Fyra lärare från Gottsundaskolan som sedan en månad tillbaka bland annat huserar här tillsammans med sina 146 elever i årskurs åtta.

Jag förväntade mig en lågmäld och kanske sorgsen kvartett, men möter peppade lärare som ser ljust på sin situation. Sara Fessé, Julia Kindlund, Maria Nylund och Henrik Holfve tror att detta beror på den fina sammanhållningen i lärarlaget.

– När jag vaknade till nyheten så fick jag en chock. Det kändes helt overkligt. Jag tänkte att det är nog överdrivet, inte så farligt, säger Sara Fessé.

Artikelbild

| Lärare på Gottsundaskolan. Fr v. Sara Fessé, Julia Kindlund, Maria Nylund och Henrik Holfve

– Ja, det var det första man tänkte. Är det på riktigt? Händer det här? säger Julia Kindlund.

Maria Nylund och Henrik Holfve trodde att media kanske hade överdrivit det som hänt, men när de alla fyra väl kom till Gottsunda hann verkligheten ifatt dem.

– Det var verkligen en rejäl brand. Inget fanns kvar, säger Henrik Holfve.

Direkt på morgonen hade information gått ut till alla elever och föräldrar i skolan om vad som hänt och att undervisningen var inställd. Lärare och elever som kom till skolan fick nu ta sin tillflykt till Gottsunda kyrka där de kunde prata om det som inträffat och planera nästa dag. Redan då kände de att en tävlingsinstinkt fyllde dem.

– Vi sade: Nu kör vi! säger Julia Kindlund. Och det har de gjort sedan dess!

Stödet från ledningen på skolan, den goda organisationen som rektor Elisabeth Viksten Eriksson och biträdande rektor Jonas Forsberg genast fick igång har varit avgörande, menar de. När sedan samhället i stort, föräldrar samt många många andra visat sitt stöd så har det bidragit till en ökad kampvilja hos alla på skolan.

– Dessutom har eleverna varit fantastiska och vi har fått så mycket positiv respons så det är otroligt. Elevernas största oro var att man inte skulle kunna hålla ihop klasserna. Men när de fick reda på att alla klasser skulle vara intakta så släppte det. Även barnen är lösningsorinterade, säger Sara Fessé.

– Nu är vi här tillsammans på Götgatan. Och det är tryggt. Både för oss lärare och eleverna, säger Maria Nylund.

Det de alla saknar är ett gemensamt lärarrum där alla kolleger samlas på morgonen. Den korta stunden tillsammans med en kopp kaffe i handen, med samtal om vardagliga saker, innan det var dags för första lektionen.

– Nu finns inte samma plats. Man är avskuren från sina kolleger och har ingen koll på hur alla mår. Det är trist, säger Henrik Holfve.

Men i övrigt är alla bara glada över att ingen kom till skada. Gottsundaskolan var bara en byggnad.

– Det är vi som är Gottsundaskolan. Lärare och elever tillsammans, säger han.

Innanför dörrarna till Treklangens mötesplats tar Siham Islim och Sondos Alhaddad emot. Malachy Dolk Mussrove och Max Sjöblom ansluter. De hade lektioner i Sverkerskolan dagen före men i dag är de i Gottsunda.

– Jag bor här och tycker att det funkar att åka buss. Men vi förlorar många lektioner. Vi både börjar och slutar tidigare på dagarna, säger Siham Islim, som är lite orolig över att hon måste läsa in flera NO-ämnen nästa år.

Både hon och Sandos Alhaddad är glada över det stöd de fått från människor.

Malachy Dolk Mussrove och Max Sjöblom går i fotbollsklass. De föredrar att vara i Gottsunda eftersom de har en bra gräsplan att träna på där. De saknar sina skåp att kunna förvara grejer i. Det finns inte heller några platser att hänga på eftersom det är trängre både i Gottsunda och Sverker.

– Det blir nog bättre längre fram, när vi får modulhus att vara i, säger Max Sjöblom som hört att husen ska stå färdiga efter sportlovet. Något alla hoppas på.