Det sade Dragon Gates vd Kenny Li under den extrainsatta presskonferens som hölls på hotellanläggningen i Älvkarleby på onsdagen. Kenny Li förklarade att Jongchun Li, eller Mister Li som han också kallas, anser att han blivit för gammal för att driva projektet vidare.

– Han har jobbat med Dragon Gate i tio års tid och ser på det som om det vore hans eget barn. Han är 70 år och har svårt att lägga med tid på projektet. När byggnaden nu är färdig vill han lämna den vidare, säger han.

Vem som helst som är seriös kan köpa hotellet. Men enligt Kenny Li måste de helst ha erfarenhet av fastighetsförvaltning, kunna driva ett hotell med restaurang och vara kapitalstarka nog att göra de investeringar som krävs för att ta hand om Dragon Gate. Jongchun Li har överlåtit till Kenny Li att se till så att det beaktas i försäljningsprocessen.

Artikelbild

| Stort projekt. Dragon Gate har byggnader i kinesisk stil år alla håll.

Jongchun Li:s vision om att skapa en kulturell mötesplats mellan Kina och Sverige på Dragon Gate är också viktig, men inte ett krav.

Enligt Kenny Li har Jongchun Li investerar runt 200 miljoner kronor för skapa Dragon Gate. Hur mycket av pengarna han kommer att få igen är oklart i dag.

– Priset är inte heller så viktigt. Jongchun Li vill hellre ha en köpare som kan ta hand om Dragon Gate och för hans visioner vidare än en som bara bjuder ett högt pris, säger han.

Så pengar spelar ingen roll?

Artikelbild

| Presskonferens. Erland Ågren, rådgivare, Lars Westin, mäklare, Kenny Li vd och Marie Larsson (S), kommunalråd i Älvkarleby träffade pressen i Dragon Gates matsal.

– Att ta hand om Dragon Gate och föra visionen vidare går före pengar, säger Kenny Li.

Det finns redan ett antal personer som är intresserade av Dragon Gate och fler kom till när media under tisdagen kablade ut nyheten om att hotellet är till salu.

Artikelbild

| På Dragon Gates gård står en gudastaty.

– Det här är ett projekt som många känner till och pratar om. Men den som köper måste vara modig och ha ekonomiska möjligheter att fullfölja en affär, säger Lars Westin från Scandiamäklarna i Stockholm som fått till uppgift att hitta en köpare.

Att värdera eller sätta ett pris på anläggningen är omöjligt.

Artikelbild

| In och ut. Anläggningens entré.

– Ingen vet. Vi kan få in bud från en krona till 100 miljoner och mer, säger Lars Westin.