I mellandagarna åker många till återvinningscentralen för att slänga allt skräp som julen lämnat efter sig. Framför allt är det en rejäl mängd paketpapper som ska bort, men ofta hamnar det i fel container.
– Det blir lätt att man slänger paketpapper och snören i samma sopsäck, direkt efter att paketen har öppnats. Men de återvinns inte likadant. Papperet räknas som pappersförpackning medan snöret går som brännbart hushållsavfall, säger Anu Blom på återvinningscentralen i Boländerna.
Paketpappret brinner så klart upp om det trots allt hamnar i brännbart, men det innebär en energiförlust.
– Det handlar om vad som är det optimala sättet att sortera på. Papper blir ju nytt papper eller toalettpapper medan wellpapp av bra kvalité kan bli ny wellpapp, det sparar resurser.

Men paketpapper kan även bli till biobränsle. Englands samlade inslagspapper och julvykort kan exempelvis generera tillräckligt bränsle för att en dubbeldäckad buss ska kunna åka tur och retur till månen mer än tjugo gånger, enligt forskare vid Imperial College London.
Forskarna hoppas att biobränsle gjort av bortkastat papper ska kunna bli ett alternativ till fossilt bränsle, som diesel och bensin, och därmed minska den effekt som fossilt bränsle har på miljön. Innan det blir verklighet måste teknologin utvecklas ytterligare.
Uppskattningsvis handlar det om hela 1,5 miljarder vykort och 83 kvadratkilometer inslagspapper som slängs bort i England kring jul.
Förutom paketpapper blir det mycket matavfall kring jul och även där finns det resurser att spara, om de sorteras rätt, menar Michael Persson, avfallschef på Uppsala Vatten.
– De flesta är duktiga på att återvinna när de är på återvinningscentralen, men generellt när det gäller den vanliga soppåsen för brännbart är endast en tredjedel av innehållet rätt sorterat. De andra två tredjedelarna består av förpackningar och mat.

Julmat, som fett från skinkan, är särskilt bra att göra biogas på.
– Om man sorterar ut åtta kilo matavfall och lägger det i kärlet för matavfall kan det omvandlas till en kubikmeter biogas, det är lika mycket som en liter bensin och på det kan man köra en normal personbil i en mil, säger Michael Persson.
Alexander Griedl kikar ner i containern med brännbart avfall. Hans pappa Kristoffer Griedl har åkt till återvinningscentralen för att städa undan efter julen.
– Det blir en del sopor och det var fullt i sopstationen där vi bor. Det blir alltid lite extra kring jul, men vi försöker hålla nere på skräp.
På Uppsala Vattens webbplats finns en sorteringsguide, där det går att läsa hur resterna av julen återvinns på bästa sätt.