Wikileaksgrundaren Julian Assange som sitter frihetsberövad i Storbritannien begärdes på måndagsmorgonen häktad i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt i samband med ett besök i Enköping 2010. Åklagaren vill att häktningsförhandlingen i Uppsala tingsrätt hålls denna vecka, men Assanges försvarare anser att tiden blir för knapp.

Enligt ett yttrande från försvararen, advokat Per E Samuelson, måste han få möjlighet att träffa sin klient i det brittiska fängelset före en häktningsförhandling. Dessutom krävs tid för att gå igenom handlingar i målet, enligt advokaten, som vill att förhandlingen hålls tidigast den 3 juni. I sitt yttrande skriver försvararen att målet är "utomordentligt komplicerat" eftersom tre länder är inblandade i fallet – förutom Sverige och Storbritannien även USA, där Assange är brottsmisstänkt och riskerar åtal. Det är brittiska myndigheter som kommer att få avgöra vilken begäran om utlämning – den svenska eller den amerikanska – som väger tyngst.

Den svenske åklagaren måste nu senast på tisdag förmiddag lämna ett svar till tingsrätten på försvarets yttrande. Därefter blir det upp till Uppsala tingsrätt att fatta beslut om hur målet närmast ska gå vidare. Ett sådant beslut väntas senare på tisdagen.