Hur hamnade de två vindkraftverken här ute på slätten? Delvis var det en slump.
-Jag skulle köpa linolja till min trapp och vart kvar, säger elektrikern Mikael Andersson.
Det var juli 1995 och han kom till bonden Rolf Larsson för att köpa linoljefärg. De började prata om den lilla vindsnurra Rolf Larsson hade, att det fanns gratis energi i luften. Jäkla häftigt, tyckte Mikael Andersson.
Han fick blodad tand, åkte upp till Sundsvall och köpte en egen vindsnurra. Den kostade 80 000 kronor, och för att kunna köpa den lånade han på villan. Sedan satte han upp den på Rolf Larssons mark.
-Men snurran var dålig och gick ofta sönder. När den fungerade gick den väldigt bra och hade kunnat ge mig mitt årsbehov om den inte stått stilla så mycket.

De satt mycket hemma i Rolf Larssons kök, läste, planerade och diskuterade. Nu skulle de köpa ett bra vindkraftverk tillsammans.
För fyra år sedan köpte de ett begagnat av Vattenfall. Det var 60 meter högt, hade stått på Näsudden på Gotland och kostade en miljon kronor.
För en dryg vecka sedan satte de upp ett likadant bredvid det första. De köpte det i Tyskland för 600 000 kronor. I kontraktet står att tysken som sålde det ska ha tio procents avkastning på vinsten i tio år.
Den här mannen har blivit rik, berättar de.
-För tio år sedan sålde han sitt första vindkraftverk och i dag säljer han ström för 120 miljoner kronor om året, berättar Mikael Andersson.
Själva tänker de också expandera, och de har stora planer. De är på gång med ytterligare fyra vindkraftverk på Åland, och dessa kommer att mycket större effekt. De ska vara i klass med dem som framöver planeras i Uppsala län.
-På Åland tog det bara en månad att få bygglov. Här tog det två år, berättar Rolf Larsson.

I Sverige försöker de också hitta en lämplig plats nära kusten.
-Vi låter de verk vi redan har betala de nya. När de fungerar som de ska ger de lättförtjänta pengar. Med dagens elpriser är vårt nya vindkraftverk betalt på fyra år.
För 30 år sedan var Rolf Larsson på ett seminarium, där det skulle pratas vindkraft. Men han och brorsan blev mosade av kärnkraftens vänner, säger han.
-Kärnkraften var en evig resurs och vindkraft var inget att satsa på, sa de. Nu styr ryssar och araber tillgången och politikerna tvingas vända under galgen. De inser att vi måste bli mer oberoende. Och för varje kilowatt vi producerar med vind desto mindre kolkraft behöver vi.
Han säger att ingen granne varit negativ till vindkraftverken.
-De låter inte mer än asplöv som darrar.
I dag räcker energin från deras två vindkraftverk att försörja femton villahushåll, och de säljer energin till Björklinge Energi.