Storstockholms räddningscentral (SSRC) som dirigerar räddningstjänsten i majoriteten av länets kommuner är i det närmsta överbelastad. Under tisdagen hanterade regionens räddningsresurser över 200 markbränder och fram till lunchtid på onsdagen hade man hanterat ytterligare ett 60-tal bränder.

– Vi är i ett väldigt ansträngt läge just nu. Vi har väldigt många fler bränder att ta hans om än normalt. En av anledningarna är det som kallas det "vita luddet". Just nu råder inte särskilt förhöjd brandrisk i regionen men luddet är lättantändligt och gör dessutom att bränderna sprider sig, dels i själva luddet och dels genom att luddet sprids med vinden, säger Björn Westerdahl, kommunikatör på SSRC.

Luddet kommer primärt från aspträd och är frön som flyger omkring. Räddningstjänsten har fått rapporter om att flera personer självmant tänt på aspluddet för att "testa".

– Man tänder på med avsikt. Vi vädjar till allmänheten att om man ser någon som försöker tända på ludd: Gå fram och säg till och kontakta polisen, säger Björn Westerdahl och fortsätter:

– Vi har hög belastning just nu. Alla våra resurser är upptagna med att ta hand om bränderna. Det handlar inte om särskilt stora bränder men de är många till antal vilket skapar den höga belastningen, säger Björn Westerdahl.

Storstockholms räddningscentral dirigerar räddningstjänst i flera Stockholmskommuner samt Heby, Enköping, Håbo, Uppsala, Tierp, Östhammar och Knivsta.