Den senaste tiden har varit minst sagt intensiv för Uppsala läns riksdagsledamot Emma Wallrup (V).

Förra torsdagen blev hon polisanmäld för ofredande av partikollegan Jens Holm (från Stockholms kommun) – och förra lördagen röstade Vänsterpartiet i Uppsala län om hon skulle vara kvar som etta på riksdagslistan, vilket hon blev efter att 17 ombud av 33 distriktsombud valt hennes sida.

Tidigare i veckan stod det också klart att chefsåklagare Håkan Roswall, vid särskilda åklagarkammaren, inte kommer att inleda någon förundersökning mot henne.

– Det har blivit en höna av en fjäder, säger Emma Wallrup som vill förtydliga att hon inte har kontaktat Jens Holm via mejl sedan oktober förra året, vilket var innan kontaktförbudet gällt efter utredningen av den oberoende arbetsrättsjuristen Annika Blekemo.

Hon riktar även kritik mot hanteringen av frågan i partiet.

– Jag har inte fått medling trots att jag har begärt det, och det var det jag skrev i mitt sista mejl till Jens. Vi behöver gå vidare nu och inte skapa kaos, säger Wallrup.

Vad har partiet sagt när du har begärt medling?

– De ser det inte som en konflikt, utan de tycker ensidigt att det är jag som trakasserar honom. Det här varit ett maktspel.

Vad menar du med maktspel, handlar det om intressekonflikter?

– Ja, precis. Vi har haft många konflikter i riksdagsgruppen. Det är lite tokig konflikthantering som används.

Vad handlar det om för konflikter?

– Jag tror att det för känsligt just nu för att gå ut med det, men jag har lyft det tidigare, men jag vill inte hälla på elden nu. Jag stannar där.

Från Vänsterpartiets sida håller man fast vid att Emma Wallrup fortsatt har kontaktförbud med Jens Holm baserat på utredningen från 2017.

”Det är fortfarande ett fullkomligt oacceptabelt beteende”, sade partiets gruppledare i riksdagen, Mia Sydow Mölleby, om situationen med Wallrup till UNT tidigare i veckan.

Emma Wallrup:

– Jag kommer inte ta någon kontakt med Jens nu, utan ta det lugnt så att vi kan läka det här. Men jag tycker att Mia bör se till den juridiska bedömningen, och jag vill inte kommentera det mer än så.

Wallrup har även av partiledningen rekommenderats att inte delta på vissa möten i riksdagen. Rekommendationer som hon inte har följt.

– Jag har gått på alla möten eftersom det är min rättighet som riksdagsledamot, och det är min plikt att genomföra mitt uppdrag. Det har varit trevligt och bra möten. De har fungerat bra. Jag tror framöver att det här kommer att lugna ned sig. Vi ska jobba med klimatfrågan och med välfärdsfrågan. Vi måste fokusera på politiken.

Just klimatfrågan är Jens Holm ansvarig för i Vänsterpartiet.

– Vi har jobbat bra nästan hela tiden, och jag har inget intresse av att gå in på hans område. Jag tänker att jag jobbar med trafik och miljö, så det kommer det att lösa sig. Vi har olika nischer. Han jobbar mer övergripande.

Kommer du att delta lokalt i valrörelsen?

– Ja, det kommer jag självklart att göra. Det här är demokrati. Punkt. Det kommer att lösa sig. Det är ingen fara.

Hur ser du på stöttningen från dina lokala partikollegor?

– Det känns jätteskönt, och de har förstått den här berättelsen och att många har gjort en höna av en fjäder. Sedan har det eskalerat eftersom jag inte fick den medling som jag bad om.

Hur ser den närmaste framtiden ut för dig?

– Jag ska jobba med klimatfrågan och välfärdsfrågan, precis som jag brukar. Det är det som vi måste fokusera på.