Budapestsemla
Det här är en extravagant skapelse som drar blickarna till sig. Nätt och till synes fulländad. Men den som tror att det är en ompaketerad semla går bet. Det enda som påminner om en semla är kardemummasmaken i grädden, som det inte prutas med. Skeden får söka sig efter mandelmassan, som är len och god. Och den spröda marängen smakar himmelskt. Det är en vacker bakelse. Men ingen semla.
Köpt hos: Leijons stenugnsbageri
Pris: 39 kr
Prinsessemla
Draperad i rosa marsipan är prinsessemlan inbjudande och uppiggande! Smakpanelen blir lite överraskad när innehållet i stället för mandelmassa består av vaniljkräm och en gnutta sylt. Den sockersöta gömman bjuder på ljuva smaker som gifter sig väl i munnen. Mandelsmaken återfinns ju delvis i marsipanöverdraget, men är det här verkligen en semla? Grunden i bakverket är en hederlig kardemummabulle och utseendet korrekt. Men det här är snarare en lätt och trevlig bakelse med en väldigt bastant och tung botten.
Köpt hos: Centralkonditoriet
Pris: 35 kr
Wrapsemla
Wrapsemlans grädde och mandelmassa omsluts av brödet. Det gör den lätt att hantera och äta – utan något gräddkladd på överläppen. Den är matig och smakar mycket mer semla än man kan tro när man ser den. Grädden och mandelmassan fungerar fint ihop. Men brödet är tungt och saknar den vanliga semlans luftiga karaktär, kanske en kompromiss för att få den att hålla ihop. Brödet är dessutom vikt i botten så att inte grädden ska glida ut i handen. Det gör att det nästan bara blir bröd kvar på slutet. Och var är florsockret?
Köpt hos: Bageri Brantningstorg
Pris: 50 kr