Ekonomi USA:s president Donald Trump kommer inte att förlänga det undantag som låter åtta länder köpa olja från Iran utan att straffas med amerikanska sanktioner.

"Detta beslut är avsett att leda till att Irans oljeexport nollställs, för att neka regimen sin huvudsakliga inkomstkälla", skriver Vita huset i ett uttalande.

Efter beskedet steg Brentoljan till den högsta nivån sedan i november 2018.

I samband med att den amerikanske presidenten beslutade att USA skulle överge Iranavtalet förra året, infördes nya sanktionerna mot Irans oljeexport. Men för att oljepriserna inte skulle skena fick Indien, Kina, Japan, Turkiet, Italien, Grekland, Sydkorea och Taiwan undantag att köpa iransk olja.

Iran har tidigare hotat med att stänga Hormuzsundet om USA försöker strypa exporten av oljan. Sundet ligger mellan Musandamhalvön på Arabiska halvöns nordkust och Iran och är världens mest trafikerade oljerutt.

Enligt internationell lag är Hormuzsundet en marin passage och om vi hindras från att använda den kommer vi att stänga ner den, säger Alireza Tangsiri, befälhavare för det iranska revolutionsgardet IRGC, till nyhetsbyrån Fars.