På midsommardagen är det många besökare som sökt sig ut till Ulva kvarn. På gräsmattan vid den vita kvarnen har Desirée Forsberg och David Wigfeldt picknick.
– En minigolfbana och en naturlekpark för barn skulle passa bra här, säger hon.
– Tätare bussturer och cykelvägar hit, då kommer studenterna också, föreslår han.
På en bänk sitter Märit Runesdotter och Roger Wernström. De äter varsin glass.
– Rusta och se till att underhålla och underlätta för personalen som jobbar här, säger hon.
– Satsa på hantverkarna. Som skattebetalare tycker jag det vore bättre än satsningen på asptrappan i Fyrisån, säger han.
På utekaféet har Nahid Heidari lagt upp sitt brutna ben i gips på en stol.
– Det allra bästa här är naturen. Det är så vackert. Lite fler grillplatser vore fint, säger hon och maken, Abazar Behnam, håller med.
– Mer evenemang vore kul. Jag gillar veteranbilsträffarna, säger han.
Mycket som besökarna önskar stämmer bra överens med Uppsala kommuns utvecklingsplan för Ulva. Byggnaderna behöver renoveras för att inte bli oanvändbara på sikt, fler aktiviteter behövs året runt och kaféet bör få bättre förutsättningar – det är några av slutsatserna i planen som tagits fram av fastighetsägaren Uppsala kommun.
Ett nytt besökscentrum föreslås och servering med plats för större sällskap än på dagens kafé. En av de befintliga byggnaderna – Kryddboden – kan rivas och ge plats för besöksanläggningen. Kostnaden för ett besökscentrum beräknas till 20-25 miljoner kronor. En upprustning av befintliga hus till nödvändig standard beräknas kosta omkring åtta miljoner kronor.
Andra förslag är en mindre scen för musik och teater, båtturer, kanotuthyrning, naturupplevelser med guide och fler aktiviteter där besökare själva kan skapa. Sportverksamheter på land och i vattnet och satsningar på utemiljön med en lekplats, fler sittplatser, bättre belysning och fler cykelställ är andra förslag.
– Det handlar om att stärka de kvaliteter som finns och skapa förutsättningar för att Ulva även långsiktigt blir ett populärt besöksmål, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden som nu ställt sig bakom utvecklingsplanen.
Förslaget innebär att kommunen även i framtiden svarar för merparten av kostnaderna. De ökade driftskostnaden för kommunen beräknas bli omkring 18 procent under en fyraårsperiod. Dagens kostnader för underhåll av husen är alldeles för lågt för att nå en skälig standard.
Förslaget innehåller inga extra höjningar av hyrorna för hantverkare och affärsidkare. Utredarna räknar istället med högre hyresintäkter på närmare 30 procent när fler hantverkare och andra aktiviteter kommer dit.
Flera gånger tidigare har Uppsala kommun planerat för satsningar i Ulva kvarn men i slutskedet har inga pengar skjutits till. Enligt Rickard Malmström är förutsättningarna bättre med dagens plan:
– Nu har vi verkligen arbetat igenom situationen på ett systematiskt sätt och har en modell som kan fungera, säger han.
Planen pekar också på att tillgängligheten behöver förbättras. I dag är busstrafiken mellan Uppsala och Ulva gles och kopplad till skolskjutsar.
Moa Shearer, som drivit kafé i Ulva sedan juni 1984, välkomnar planen och ser gärna en tätare busstidtabell.
– Tar man bussen hit på lördag får man åka hem på söndag, säger hon och skrattar.
Men renovering av husen anser hon vara allra viktigast. Hon vill att kaféets kök ska bli ändamålsenligt. För att kunna servera smörgåsar med annat pålägg än ost hyr hon en extern kylcontainer.
– Det är för trångt i köket. Vi måste ju ha arbetsytor, förklarar hon och tillägger:
– Jag tycker om Ulva. Annars skulle jag inte ha varit kvar här så länge.
Hon har inte blivit tillfrågat om hur Ulva kvarn bör utvecklas, inte heller Silvestar Silvio Trevizan som driver restaurangen.
– Vattentrycket här är så lågt att när vi har många besökare måste jag vänta med att diska till dagen efter. Fasaderna måste fixas, det har jag bett Uppsala kommun om tidigare, säger han.
Även hantverkare Aliona Elena Meret, anser att det viktigaste är att renovera och bevara.
– Jag vet flera hantverkare som vill komma hit om det fanns plats. Och här står en tom byggnad men den kräver mycket renovering.
En förutsättning för att planerna ska genomföras är att kommunen beslutar skjuta till de pengar som krävs.